Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo

„Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvu“ je naučno-istraživački rad o potrošačkom društvu i medijima. Potrošnja je stara koliko i čovek. Mediji, u ovom obliku u kojem ih danas koristimo, razvijaju se od nastanka štamparije. Ipak, najznačajniji razvoj u ovom sektoru, dogodio se u prošlom veku, kada su nastali radio, televizija, a potpom i internet.

 

Šta bi danas bila potrošnja da nema medija?

Činjenica je da bi potrošnja znatno manje bila važna ljudima da nema medija i da, verovatno, ne bi nastalo potrošačko društvo kakvo danas postoji. Međusobno utičući jedni na druge, podstičući razvoj i pravac kretanja. Mediji su od potrošnje pravili zabavu, koliko i potrebu. Potrošnja je pravila komercijalne medije, sadržaje i na kraju, medije zavisne od oglašavanje i prodaje reklamnog prostora (ma kakav on bio, kao oglas, PR tekst, eksplicitan ili indirektan, tzv. smart marketing). Knjiga „Probaj me, prodaje me“ idelana je za studente i sve koji se izučavaju ovu temu.

Recenzija knjige: prof Divna Vuksanović

Savremena „kultura“ i mediji naučili su potrošače da naglašavaju značaj robne marke i dokazuju sopstvenu vrednost kroz kupovnu moć i različite materijalne artefakte. Nagomilavanjem „identiteta“ preuzetih iz predstava o robi i njenom brendu na televiziji i filmu i štampanim medijima, a ponajviše u reklami, nastaju razna značenja robe i potrošnje. U potrošačkom društvu, u lancu globalne tržišne komunikacije, roba postaje pošiljalac poruke i deo masovne kumunikacije. Roba je veoma uticajni medij koji skoro da prevazilazi sva ranija komunikaciona sredstva tradicionalnih medija.

Nastajanjem masovnih i novih medija: reklame, filma, radija, televizije, Interneta, pa čak i billborda, potrošnja postaje bitan socio-kulturni fenomen epohe! Ona učvršćuje medijsko-tržišne veze i stvara nove kontekste značenja i vrednovanja u savremenom društvu.

O svim ovim pojavama, u knjizi Mediji i potrošačko društvo, kompetentno i angažovano progovara autorka Danijela Pantić. Autorka i sama reprezentuje savremeni svet kulture i medija, čime ga, svojim pogledom „iznutra“, razotkriva i kritički dovodi u pitanje.

Više o marketinškim temama i događajima pogledajte na: www.kreativnaindustrija.com, kao i o radionicama i naučnim skupovima, posebno u oblasti filozofije i medija.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: