Kompleksi kao indikator zdravstvenih problema?

Jedno od veoma čestih ograničavajućih uverenja o sebi je: “Nisam dovoljno dobar/dobra“. Uglavnom, nastaje kao rezultat našeg doživljaja sebe još iz ranog detinjstva, a nastaje usled česte kritike, najčešće roditeljske, kažnjavanja, kroz školski sistem i ocenjivanje. Što smo više osetljivi na kritiku, više smo podložni određenim biološkim programima koji se aktiviraju kada sebe doživljavamo manje vrednim u bilo kom pogledu i bilo kom segmentu našeg života ili naše ličnosti.

Foto: Željko Sinobad
Foto: Željko Sinobad

Biološka logika organizma o kojoj učimo u meta-zdravlju, daje objašnjenje veze mnogih zdravstvenih problema i našeg doživlajaja sebe. U određenoj situaciji naš um odreaguje tumačenjem situacije spram svojih jedinstvenih programa podsvesti i toj situaciji pridoda značenje na nivou uma. U nekoj situaciji može biti pridodato više značenja, ili samo jedno, ili ni jedno. U zavisnosti od pridodatih značenja naše percepcije, pokreću se određeni programi po kojima naše biološko biće funkcioniše. Od intenziteta doživljaja i veličine postojećeg okidača zavisi i kakav će biti intenzitet simptoma.

Na sopstveni doživljaj manje vrednosti često reaguju vezivna tkiva, od najmekših (masno tkivo), ka najtvrđim (koštano tkivo) proporcionalno stepenu sopstvene devaluacije, tj. doživljaju manje vrednosti. Najintenzivniji stepen osećanja manje vrednosti, ili samodevaluacije, pogađa koštano tkivo.

Foto: Željko SInobad
Foto: Željko SInobad

Osteoporoza kod starije populacije, posebno žena, rezultat je sopstvenog doživljaja sebe kao manje vredne osobe, tj. u ovom slučaju dešava se ozbiljna samodevaluacija sebe kao žene, koja više nije onakva kakva je bila. Što joj je teže da prihvati sebe sa svim promenama koje godine i starost donose, sve su veće šanse za ozbiljnijim stepenom osteoporoze. U svojoj praksi sam imala i klijenticu sa veoma jakim stepenom osteoporoze u veoma ranim godinama života zbog stalnih kritika i omalovažavanja njenog supruga. Osobu sam srela kada je već bila u invalidskim kolicima jer je postojao rizik loma kostiju zbog stepena osteoporoze koji je imala.

Veoma sličan proces se dešava kod obolelih od kancera kostiju, koji je uglavnom posledica sopstvenog doživljaja sebe i svog stanja. Svima nam je poznato da se kancer kostiju obično dešava kao finale metastaza. U momentu kada se stanje do te mere pogoršalo da je doživljaj sebe adekvatan ozbiljnoj samodevaluaciji jer “nestajem”, dolazi do pojave kancera kostiju.

Naša kičma koja je stub bića veoma često reaguje na sve što nam se dešava u životu, posebno na oblasti u kojima nismo dovoljno podržani od nama značajnih osoba, ili sami sebe ne možemo podržati. Na grupnom EFT tretmanu imali smo osobu koja je donešena na krevetu zbog diskus hernije i koja je čekala na operaciju. Do ručka je uspela da ustane, a uz večeru je, po njenim rečima, uspela „bezobrazno“ da odsedi čitavih 60 minuta. Od tada je prošlo više od godinu dana, a operacija se nikada nije ni desila. Tema na kojoj je rađeno je odnos sa partnerom i njen doživljaj sebe u tom odnosu.

Foto: Željko Sinobad
Foto: Željko Sinobad

Problem sa vratnim delom kičme indicira, na neki način, sopstvenu devaluaciju u intelektualnom nivou. Ne mora biti da je problem trajnog karaktera, dovoljno je da nas je neko ili nešto podsetio na vreme kada se takav doživljaj dogodio i da osetimo fizičku senzaciju u tom predelu – od zatezanja mišića, do raznih bolnih stanja.

Muškarci koji se osećaju manje muški, počinju osećati problem sa prostatom. Ovo je posebno izraženo kod muške populacije koja povremeno poželi i ono što više nije za njih, recimo osobu mnogo mlađu od sebe, za koju baš nemaju mnogo šanse.

Mnogi drugi kompleksi su pokazatelj naših mentalnih programa i naše perceprije sebe, drugih i sveta oko nas. Shodno tome, ove slabosti doprinose našoj osetljivosti koja se u nekom momentu može manifestovati i na fizičkom nivou i vidu zdravstvenih problema, posebno ako smo u periodu povećanog stresa i slabije njutritivne ishranjenosti. Nekada je dobra nutritivna podrška, mada uticaj stresa može potrošiti ogromnu količinu nutritiva, te se čini kao i da nismo podržali organizam na taj način.

Street style, pantsIz svega iznetog je važno shvatiti koliko je bitno raditi na sebi, svojim kompleksima koji su rezultat emocionalno mentalnih programa. EFT ili Tehnika Emocionalne Slobode je tehnika sa kojom možete prevazići mnoge komplekse i time preduprediti zdravstvene probleme. Čak i ako se pojave određeni zdravstveni problemi, poznavanjem META-Zdravlja možete prepoznati na čemu je bitno raditi, a EFT-jem možete isprocesovati sve ono što još uvek niste, bilo na nivou samopomoći, ili uz pomoć akreditovanog EFT praktičara i meta-zdravlje praktičara.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: