6 ideja za jednostavan i zdrav doručak!

Ako ste pristalica teorije da doručak treba da bude lagan, sigurno su vam ovi predlozi za jednostavan i zdrav doručak dobro došli! Ukoliko ste navikli na slano i jedete previše začinjenu ili prženu (masnu) hranu, onda će vam promena dobro doći!

Ovih 6 predloga za zdrav doručak će vas zasititi, daće vam energiju, ali vam neće opteretiti organe za varenje! Dakle, zdravo i efikasno za početak radnog dana!

Činjenica, malo teže će vam biti da se naviknete, ali zaista vredi!

Naime, Genadij Petrovič Malahov, čuveni ruski novinar i autor više od 60 knjiga o zdravom načinu života i ishrane, tvrdi da bi doručak trebalo da bude lagan, jednostavan (monolitan) i sastavljen, uglavnom od sokova i voća.

Zašto?

 

Voće treba jesti ujutru!

Nasuprot mišljenju pristalica hrono ishrane da voće nije dobro jesti ujutru, Malahov, koji istražuje odnos ishrane i zdravlja više od 40 godina, tvrdi da je voće idealan obrok do 12 časova! Razlog je jednostavan i prirodan. O njemu su pisali i zagovornici zdravijeg načina ishrane „bez dijeta“ (UNDIET, nesrećno nazvanom UN dijeta!).

Naime, prepodne pa sve do 12 sati, organizam se čisti od toksina od prethodnog dana. Drugo, do 12 sati jetra nije spremna da obradi masnu (prženu ) hranu i zbog toga su jaja, kajmak, kobasice ili masne pite pogrešan izbor za doručak!

Da ne bismo remetili prirodne procese u organizmu, idealno je da, do 10 časova pijemo prirodne, hladno ceđene sokove.

Od 10 možemo da pređemo na voće ili neke druge lagane zdrave obroke! Preporučuje se što više sirovih jela.

 

Idealan doručak je…

Ako dan počinjete sokovima, onda spremite sokove koji vam čiste organizam i jačaju imuni sistem. To mogu biti zeleni sokovi od blitve, spanaća, djumbira i krastavca ili:

  1. sok od cvekle s limunom,
  2. sok od šargarepe, cvekle i jabuke,
  3. imuno detoks : šargarepa, cvekla, limun i đumbir!

 

Slatki i slani – jednostavan i zdrav doručak

Vaš zdravi doručak može biti lepo izbalansiran sirovi obrok koji sadrži zdrave šećere, proteine i amino kiseline. Doručak možete spremiti za samo nekoliko minuta!

Evo 3 ideje za slatki doručak:

  1. Čokoladni, sirovi puding bez šećera,
  2. domaća granola bez dodatog šećera s voćem,
  3. puding od amareta i tapioke s crvenim voćem.

 

Ako vam ujutru više odgovaraju slani obroci, evo 3 jednostavna predloga za slani doručak:

  1. ukusne i zdrave pite s nekoliko različitih namaza,
  2. namaz od suncokreta s paprikom ili paradajzom,
  3. majonez od indijskog oraha koji možete jesti s čia krekerima.

Prijatno!

 

Pogledajte i ovo:

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: