Aflatoksini u voću i žitaricama

Opasni aflatoksini (u voću i žitaricama) i kako im doskočiti (II deo)

Aflatoksini su, samo im ime kaže – toksični i ima ih i u voći, povrću i žitaricama. Aflatoksini su, nauka tvrdi – kancerogeni. O onom što je kancerogeno treba se dobro zamisliti. Šta učiniti da se od toga zaštitimo.

Ako su, na primer, aflatoksini rezultat prisustva buđi u namirnicama kojima se hranimo, kako se od njih odbraniti? Prevashodno, tako što ćemo biti nemilosrdni prema očigledno buđavim namirnicama. Tako što nećemo praviti kompromise. Npr. čim na kori banane ugledamo bilo šta beličasto, a najčešće se to nalazi na krajevima banane, ne kupujemo je.

Ako ste u nekom marketu to videli i na samo jednoj od banana, to znači da je i kod ostalih proces verovatno u toku, ali još uvek nije vidljiv. A ako је na jednoj banani u grozdu vidljiv, a na ostalim nije – da li je buđ, tj. da li su aflatoksini tu i u ostalim bananama ili nisu?

 

Aflatoksini u voću i žitaricama, kao produkti buđi, ne mogu se uništiti kuvanjem.

Industrijski zamaskiranim aflatoksinima recite – ne! Nije dobro da redovno pijemo industrijske sokove. Neuporedivo je bolje, tj. zdravije da ih sami pravimo od svežeg, voća dobrog kvaliteta.

Valja nam, ako ovo ozbiljno shvatamo, da iskorenimo naviku da kupujemo industrijske proizvode sa dodatnim aromama i pojačivačima ukusa. Zato što se tu krije opasnost da su proizvođači zamaskirali miris buđi, tj. da je zamaskirana i njihova toksičnost.

To se ne odnosi samo na proizvode od voća, nego i na sve druge biljne proizvode, a naročito one koji se prave od žitarica. Posebno je u tom smislu rizična paleta proizvoda od kukuruza, koji je u smislu prisustva buđi slobodno se može reći – namirnica veoma visokog rizika.

 

Paražitarice napred, žitarice – stoj!

Veoma mudra, ako već nismo sigurni u poreklo i kvalitet namirnica, zato jeste zamena u ishrani tradicionalnih žitarica. To su kukuruz i pšenice, (npr.), onima koje su manje podložne buđavosti, kao što su paražitarice heljda, kinoa ili amarant (štir). Ništa time izgubiti nećete, a možete samo da dobijete, jer su ove namirnice i – bezglutenske.

U kupovini je neophodno aktivno uključivanje sopstvenog čula mirisa i ukusa. Potrebno je da od prodavca, pre nego nam izmeri traženu količinu ili je spakuje, namirnicu pomirišemo, pa i da je probamo.

Treniranje oslanjanja na sopstvena čula dodatno će nas učiniti sposobnim da sami osećamo šta je dobro za nas, a šta nije…

 

 

NAPOMENA: O tome kako da se lakše oslobodimo toksina koji su već dospeli u naš organizam više možete pročitati u tekstu koji će biti objavljen idućeg petka.

Goran Kojić

Goran Kojić, sertifikovani trener za lični razvoj i detoks-trener. Autor i voditelj radionica i seminara iz oblasti ličnog razvoja, škole holističke detoksikacije u prirodi "AvanTaraDaha" i autor "Um:Pa:Srce", metode svesnog ličnog razvoja. Autor knjige "101 pouka o razumevanju". Živi i radi u Zemunu (Srbija)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: