Ajurveda i pančakarma – za čišćenje organizma i podmlađivanje

Drevna nauka o životu i majka svim medicina, kako je zovu, ajurveda stara je više od pet hiljada godina. Pravi zamah u svetu, ona dobija tek sada, u doba globalizacije i konstantne potrebe za lepim izgledom i večnom mladošću. Svako ko želi dobro zdravlje i život bez bolesti, jednom godišnje bi trebalo i da očisti organizma.

No, kako očistiti organizam od masnoća i otrova? Ajurveda ima odgovor na to pitanje, a to je pančakarma, tj. čišćenje u pet koraka. Pančakarma predstavlja kombinaciju probrane ishrane, masaža, sauna i drugih tretmana koji, za kratko vreme iz organizma izbace otrove, živu i druge teške metale.

Važno dejstvo ovih terapija je i brzo skidanje suvišnih masnoća i podmlađivanje organizma. Kažu da se uz pančakarmu, jedan dan čišćenja briše po jednu godinu iz vašeg organizma!

 

Centri i klinike po standardima ajurvede

Osim u Indiji, ajurvedini centri za čišćenje organizma, otaraju se svuda po svetu, a klijenti su, uglavnom, bogati i poznati. Najskuplji tretmani su u Americi, mada ništa jeftinije nisu ni klinike u Švajcarskoj, Austriji, Nemačkoj, Španiji, Italiji i Indiji. U zapadnim evropskim prestonicama sedmodnevni tretman pančakarme košta od hiljadu do dve hiljade evra.

Centar ajurvede za čišćenje organizma postoji i u Srbiji i Hrvatskoj, gde su cene pristupačnije su za obične građane. U Sloveniji su tretmani nešto skupilji, a potom slede Italija, Austrija, Španija, Nemačka.

 

Ajurveda za detoksikacju

Centri za čišćenje organizma uglavnom, su smešteni u lepom abijentu i okruženi su prirodom i ni malo ne liče na mesta za masovan odmor.

„To nije kao uobičajeni odmor uz alkoholna pića, jer su alkohol i kafa zabranjeni. Dozvoljeni su samo biljni čajevi koje vam njihovi doktori odrede“ – počinje svoju priču Wilem Kolthof, psiholog i međunaroni ekspert za zapošljavanje i socijalna pitanja i dodaje:

„Nemate ni televizor u sobi, a uveče idete na spavanje u 9, zato što treba da ustanete u 6 ujutru. U početku je bilo teško naviknuti se na sve to, ali posle tri nedelje uhvatite ritam. Dobro je i vredno ponoviti s vremena na vreme.“

Ove klinike su izolovane od buke i udaljeni su od saobraćajnica. To su mesta idealna za odmor zbog čega se i poznate ličnosti rado odlučuju na ovakav vid „aktivnog“ odmora, jer su daleko od gradova, gužve, bliceva i uobičajenog načina života.

 

Podmlađivanje bez inekcija i operacija

U Šri Lanki, Indiji, na Baliju i Tajlandu ajurvedini centri predstavljaju kombinaciju velnes centra i klinike za čišćenje organizma. Događa da pacijenti izgube i po desetak kilograma za dve nedelje i dobro zategnu na, sasvim prirodan način – uz masaže i probranu ishranu. Otkad mršavice dikitraju modu, veliki broj klijenata dolazi da bi se oslobodilo suvišnih kilograma. A ima i onih koji žele da se podmlade i ublaže bore oko očiju, bez plastičnih operacija, botoksa i sličnih otrova. Dejstvo pančakarme je slično, mada bitno zdravije.

Sve je prilagođeno čišćenju, uživanju i lepoti i spolja i iznutra!

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: