ASMR – „orgazam za mozak“ i život bez stresa

Foto: Matuska, pixabay.com

ASMR ili “orgazam za mozak” rešava posledice svakodnevnog stresa! Kako? Ako živite stresno i ne možete da se relaksirate uz muziku ili jogu, ASMR može biti prava metoda za vas! Bolje je od tableta za spavanje i smirenje, sigurno će otpustiti stres i pred naredni naporan dan.

Možda je pravi odgovor na problem konstantnog stresa ASMR – Autonomous Sensory Meridian Response tehnika? Ovaj pristup opuštanju sve je popularniji, o čemu svedoči oko deset miliona najrazličitijih priloga na Jutjubu (Youtube). Možda deluje bizarno. ASMR video snimci obiluju zvucima koji izazivaju blago ježenje tela i ulivaju osećaj mira i pospanosti. Neki ovu senzaciju porede s „mehurićima gazirane vode koji idu kroz kičmu“ i smanjuju unutrašnji pritisak.

 

ASMR je audio-vizuelna metoda oslobađanja od stresa

Whoalice Moore, Pixabay.com

Naučnici ASMR definišu kao perceptualni fenomen koji se manifestuje u vidu prijatnog trnjenja i osećaja žmaraca u predelu leđa, glave ili ekstremiteta. To je metoda opuštanja zvucima koji izazivaju prijatne vibracije u mozgu i celom telu i tako podstiču osećaj relaksiranosti.

ASMR je nastao pre desetak godina i sve je popularniji.

Pixabay.com

Zapravo, ASMR je stanje kada, izloženi nekom spoljašnjem stimulusu, imate prijatan, ali ne i seksualan osećaj nalik nekoj lepoj, dubljoj jezi. Zvuci okretanja stranica, pucketanja noktiju po drvenoj površini, glasa koji šapuće ili cokće dok priča korsite se kao okidači u ovoj tehnici. Pri tome daleko je važnija intonacija, nego sadržaj. Stimulativno deluju i koreografisani, precizni pokreti.

Umirujuće dejstvo imaju poznati zvuci, poput onih iz ranog detinjstva kada vas je uspavljivalo lupkanje posuđa iz kuhinje dok vam je majka spremala obed. Slično je i sa bajalicama koje su u stara vremena bake ili majke pevušile deci da bi ih prevele u carstvo snova.

 

Na koji način deluje AMSR tehnika i ko joj pribegava?

Emocije koje se javljaju prilikom prijema ASMR zvukova su: euforija, sreća, osećaj komfora i smirenosti, upravo sve ono što nam treba u svakodnevici. Ovaj metod opuštanja koji nazivaju i “orgazam za mozak”, praktikuju uglavnom samci, pretežno muškarci. Mada ima i sve više žena priključuje ovom “pokretu”. Odlučnih da između uzimanja pilula za spavanje i upražnjavanja tehnike za relaksaciju, izaberu drugo, prirodnije rešenje.

Kad nemam vremena da odremam, a pod stresom sam, sklonim se u sobu, spustim roletne, stavim slušalice i uživam desetak minuta uz ASMR “izvođače”. Sasvim dovoljno – kaže programer Željko Matić, jedan od korisnika ASMR tehnike.

Ovom tehnikom se podstiče lučenje endorfina, oskitocina i serotonina zaslužnih za osećaj bezbednosti, sreće, zadovoljstva i poverenja. Osim nesanice, stimulisano stanje tela i uma pomaže i u lečenju depresije i anksioznosti.

 

Kako ga pravilno primeniti i kakvo dejstvo možete da očekujete?

Da bi reakcija u telu bila izazvana, potrebno je da se određeni stimulus ponavlja, ima ustaljen tempo, a da je jačina odgovarajuća, stabilna i ujednačena. ASMR tehnika nema apsolutno nikakvu seksualnu konotaciju. Bez obzira što neki ovo nazivaju „orgazmom za mozak“.

„Ne treba odmah odustati, već treba pronaći set zvukova koji vama prijaju, jer su i ukusi, i efekti subjektivni“ – poručuje Matić.

Neko se opušta uz zvuk padanja kiše, ambijentalnu muziku, Pink Floid, Enigmu.. netišinom ili tišinom, a za Matića je ženski vokal najbolja “pilula za spavanje”. Pre nego što donesete sud o ovom metodu, istražite nekoliko izvođača ASMR tehnike i obavezno koristite slušalice, kako biste imali kompletan doživljaj.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: