Astma – kako nastaje i kako se kontroliše

Sigurno poznajte nekoga kome je astma otežala život. Karakterišu je različiti i ponavljajući simptomi, poput otežanog disanja, stezanja u grudnom košu, kratkog daha, kašlja, sviranja u grudima pri disanju.

 

Sve počinje u ranoj mladosti

Nastaje zbog suženja disajnih puteva. Na sluzokoži koja oblaže bronhije i bronhiole (male i srednje disajne puteve) dolazi do složene reakcije alergena (polen, ambrozije) sa ćelijama koje stvaraju supstance odgovorne za alergijsku reakciju. Sluzokoža bronhija tada postaje crvena, otečena i sluzava, a bronhije se sužavaju.

Prvi simptomi astme javjaju se u detinjstvu. Oko 95 odsto obolelih, prve tegobe osetilo je do 45. godine života.

Simptomi astme mogu se ispoljiti u različitim  okolnostima. Glavni izazivači najčešće su kućna prašina, grinje, buđ, polen, trava, drveće, korov, aditivi u hrani, životinjske dlake ili duvan.

 

Nasledna ili nenasledna bolest?

Za astmu se smatralo da je nasledna, međutim, počela je da se pojavljuje i kod dece čiji roditelji nemaju astmu. Alergijska astma se javlja kod dece koja imaju sklonost ka alergijskim bolestima. To znači da se ne nasleđuje astma, već sklonost ka alergijskim bolestima, a ona je samo jedna od njih.

Kod dece je pojava astme sve češća, najviše zbog povećane učestalosti alergija na različite vrste materija koje se udišu.

 

Mnogi vrhunski sportisti imaju astmu

Astmatičari koji su pravilno lečeni imaju dobru, često i potpunu kontrolu astme. Dokaz da astma ne mora otežavati život su i rezultati vrhunskih sportista i Olimpijskih pobednika, poput Novaka Djokovića, poznati vaterpoliste Nikola Rađena i Andrije Prlainovića, kao i košarkaša Markoa Kešelja.

Naravno, ukoliko se na vreme ne prepozna i ne leči, moguća su i teška pogoršanja ili “napadi astme”.

 

Kako olakšati tegobe koje izaziva astma?

Pored redovne primene terapije i izbegavanja alergena, savetuje se prestanak pušenja i promena ishrane. Kao veliki izvori antioksidanasa, voće i povrće se preporučuju u ushrani obolelih. Aktuelne trešnje, zatim jabuke, limun, kao i spanać, brokoli, luk, čia semenke, origano, đumbir su dobrodošli.

Čajevi, takođe mogu ublažiti tegobe tako što će opustiti mišiće disajnih puteva i pomoći pri izbacivanju sluzi iz bronhija. Najefikasnije lekovite biljke za su: majčina dušica, sladić, podbel, ehinacea, izop i kamilica.

Prirodna lečilišta sa dobrom mikroklimom i terapija lekovitim vodama u Soko Banji, Herceg Novom, kao i Hvar i Prčanj, najbliža su mesta koja prijaju obolelima od astme.

 

Više o tome pogledajte:

Praćenje simptoma kod astme

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: