Astragalus – lekovita biljka besmrtnosti

Onaj ko redovno koristi ovu biljku, osigurao je dug i zdrav život, kaže istočna medicina. Astragalus (Astragalus dasyanthus) kod nas poznat kao kozlinac, ubraja se u elitno lekovito bilje kineske, tibetanske, sibirske i mongolske medicine. Kineski naziv mu je Huang ki (Huang Qi) što znači žuti vođa ili žuti lider, nastao zbog veoma značajnih i lekovitih svojstava korena koji je žute boje. U zapadnim zemljama postao je popularan poslednjih godina. Prema najnovijim istraživanjima, astragalus štiti zdravlje i sprečava nastanak malignih oboljena.

 

Elitno lekovito bilje u Rusiji i Kini

Postoji mnogo vrsta ove biljke ali dve najznačajnije su Astragalus membranaceus i Astragalus mongholicus, koje rastu u Rusiji i na Dalekom istoku. Zahteva umereno plodno i suvo tlo. Može da se gaji i u našem području.

Astragalus je višegodišnja biljka iz porodice mahunarki, s pomalo dlakavom stabljikom žutih i belih cvetova skupljenih u listiće. Plodovi podsećaju na pasuljaste bobice. Cveta u julu a lekovit je samo koren, mada se koriste i listovi u cvetu.

 

Astragalus reguliše hormone i plodnost

Astragalus akumulira selen, koji deluje antikancerogeno, jača kosti i hrskavice, štiti srce i jetru, podstiče rad pankreasa, reguliše metaboličke i hormonske procese u organizmu. Pored toga, poboljšava cirkulaciju, snižava krvni pritisak, stimuliše rast hemoglobina i lučenje insulina iz pankreasa. Po kineskoj medicini, ova biljka poboljšava funkciju muških i ženskih polnih žlezda i podmlađuje organizam na ćelijskom nivou i povećava  energiju u slučaju staračke nemoći. Pomaže ženama u slučaju plodnosti  i klimakteričnog perioda, a gojaznima da izgube na težini.

 

Smanjuje alergije i stres

Pošto poseduje antibakterijska, antivirusna i antiupalna svojstva, koristi se za dezinfekciju i brže zacejivanje rana, kao i u slučaju bolesti uzrokovanih bakterijama i virusima. Reguliše rad imunosistema i smanjuje alergijske simptome. S obrzirom na to da sadrži flavonoide, na telo deluje kao prirodni tonik, umanjuje iscrpljenostii i hronični umor, tako da je odličan za opravak nakon bolesti. Zahvaljujući njemu, možete postati otporniji na različite stresne situacije. Kod kožnih bolesti poput ekcema, psorijaze i alergija, takođe vam može ponoći.

 

Recepti za čaj

  • 1 kašika usitnjenog bilja i
  • 200 ml vode.

Ključalom vodom preliti astragalus i ostaviti da odstoji 2 sata. Piti 3 puta dnevno pre jela. Preporučuje se 6 do 8 meseci piti čaj kod hroničnih bolesti.

  • 1 kašika bilja i
  • 1 l vode.

U ovom odnosu se kuva čaj u slučaju čestih prehlada, stresa, umnih naprezanja i hipersenzibiliteta kod dece. Pije se 3 puta dnevno.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: