Barberi – 160 godina magije brenda

1-foto-ispod-naslova-burberry-brand

Modna kuća Barberi (Burberry) dobro je poznata po kariranim dezenima, elegantnim mantilima i divnim modnim detaljima – tašnama, čizmama, šalovima… Ali, priča koja stoji iza brenda mnogo je više od luksuznih odevnih predmeta koji se nalaze u garderobama širom sveta. Slavni brend nastao je pre 160 godina, kada je Tomas Barberi izmislio tkaninu, neprobojnu za sve vremenske uslove od koje su se uzrađivale vojne i avijatičarske uniforme.

Obeležavanje velikog jubileja brenda


2-the-tale-of-thomas-burberry
Ove godine, Barberi obeležava Božić specijalnim trominutnim filmom – pričom o osnivaču brenda, Tomasu Barberiju – istorijskom prikazu događaja koji su doveli do brenda, kakav danas postoji.

U filmu ćete videti mladog Barberija (glumi ga Irac Domnol Glison) kako otkriva originalno nepromočivo Barberi platno – gabarden. Polarnog istraživača i njegovog mecenu, Ser Ernesta Šakltona (glumi ga Dominik Vest), obezbeđuje odelom za ekspediciju u polarne krajeve, tokom osvajanja Antarktika, 1914. godine. Usput, upoznaje svoju prvu ljubav, koju igra Siena Miler i zaljubljuje se u izmišljeni lik pilota Beti Doson (glumi je Lili Džejms).

Priča o Tomasu Barberiju

3-siena-miler-igra-prvu-zenu-tomasa-barberija_res“Ovog Božića, pošto proslavljamo 160-u godišnjicu postojanja, želeli smo da ispričamo priču o Tomasu Barberiju – pioniru, pronalazaču, inovatoru i čoveku iza legendarnog trenčkouta.” – rekao je Kristofer Bejli, glavni kreativni i izvršni direktor Barberija. “Film koji smo napravili je kratak osvrt na njegov izuzetan i veoma turbulentan život, kojim je pravio svoj put kroz istoriju dvadesetog veka, sa svim burnim usponima i padovima. Ispričali smo je uz pomoć najvećih britanskih talenata: režisera-oskarovca, Azifa Kapadije (Asif Kapadia), čijem se radu izuzetno divim i uz pomoć glume naših najsjajnijih i najvećih glumaca: Siene Miler (Sienna Miller), Lili Džejms (Lily James), Domnola Glisona (Domhnall Gleeson) i Dominika Vesta (Dominic West). Veoma smo ponosni što ćemo “Priču o Tomasu Barberiju” podeliti sa vama ovog Božića – njegov duh i vizija su u srcu svega što danas radimo u Barberiju.”

Barberi platno

4-burberry-platnoU jednoj sceni filma, mladi Tomas Barberi, ugledavši lepu mladu devojku (Siena Miler) potpuno mokru od kiše, dobija ideju da napravi vodootporno platno, usput osvajajući njeno srce. Iako je ovo poetičan prikaz, gabarden je bio revolucionarno platno, koje se i danas koristi za izradu čuvenog Barberi trenčkouta. Platno je napravljeno od prediva koje je upleteno tako da je bilo udobno za nošenje, za razliku od ostalih vodootpornih materijala koja su u to doba postojali.

Istorijska reputacija brenda

5-istorijska-reputacija-pilot-beti“Moja omiljena scena u filmu je kada Ser Šaklton sa svojim ljudima hoda kroz oluju na Antarktiku. To je magija filma.” – kaže Dominik Vest, koji glumi polarnog istraživača.

Ta ekspedicija je pomogla Barberiju da stekne reputaciju kreatora stilski dizajniranog odela od izdržljivog materijala. Zahvaljujući takvoj reputaciji, odevao je mnogobrojne pilote, uključujući i Beti Kirbi-Gren, čiji lik u filmu tumači Lili Džejms. Beti je letela od Engleske do Kejp Tauna, 1937. godine, odevena u Barberi letačko odelo i sa “Burberry” natpisom preko trupa aviona.

4-burberry-trench-coat-platnoIdeja filma je da upozna klijente sa veštinom izrade trenča i istorijskim nasleđem slavne modne kuće. Likovi u filmu nose odeću specijalno dizajniranu za ovu priliku ili originalne komade preuzete iz istorijskog arhiva Barberija.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: