Bašta na terasi ili u stanu

Volite cveće i začine i kada prođe leto, ne znate gde da smestite sve te saksije s terase. No, da li ste razmišljali da vaša „bašta“ bude u stanu, tj. da odvojite jedan kutak za cveće i začine? Ukoliko lepo organizujete ovaj deo, to može biti opuštajuće mesto za sve ukućene, pa i goste. Svaka saksija i biljka, kao i police na kojima one stoje treba da budu pažljivo izabrani.

Zaboravite na stare saksije i stare, ispucale police koje ne izgledaju lepo! U tome sigurno niko neće uživati! Ako nemate novca za nove police, iskoristite postojeće koje ćete dekupažom „vratiti u život“! Dekupaž i cveće idu odlično zajedno!

Ako vam to nije blisko i ne znate nikog ko to može da uradi, jednostavno kupite farbu i prefarbajte ih.

Ove ideje vam mogu pomoći da lepo organizujete svoj kutak za cveće i da vam bašta, posle letnje terase ili lođe, bude omiljeno mesto za druženje, popodnevni čaj, odmor…

 

Žardinjere na zidu

U nedostatku prostora, police na zidu na koje možete postaviti saksije i žardinjere, mogu biti veoma korisno rešenje. Činjenica je da mali prostor mora biti bolje organizovan od velikih stanova i soba i da pažljivije morate birati komade nameštaja. Isto tako ni male terase ili lođe ne treba zatrpavati stvarima.

Polica na zidu za saksije i žardinjere, ipak je bolje rešenje od klasičnih polica za cveće koje zauzimaju dosta prostora, posebno ako su pravljeni kao duplo slovo A.

I ne pretrpavajte ih cvećem!

 

Bašta u radnoj sobi

Ako je vaša radna soba svetla i volite da su vaše biljke uvek ispred vas, tu možete smestiti svoju „baštu“! Umesto velike biblioteke, postavite saksije!

Manje saksije možete postaviti na police na zidu, dok veće morate spustiti pored stola.

Naravno, „baštu“ možete postaviti i na pola zida ili samo nekoliko polica!

 

Velika zatvorena bašta

Ako imate veliku kuću i sobu koju možete odvojiti za odmor i uživanje, onda se vaše kućne biljke mogu drugačije rasporediti. Ne morate ih stavljati na terasu, niti hodnike, soba s visokim plafonima dopušta više saksija, kao i viseće police za cveće (i lustere).

Možete uspešno kombinovati različite police i materijale, važno je da u ovoj prostoriji ima dosta svetlosti. U suprotnom, može delovati kao magacin!

I slobodno više svetlijih boja…

 

Pogledajte i ovo:

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: