Bavljenje jogom poboljšava držanje, kondiciju, energiju…

Jogu mnogi smatraju jednim od najlakših sportova, te se i ne očekuje da budete u top formi za početak praktikovanja jogom. A kada počenete da je vežbate svako veče, vrlo brzo vidite koliko ste, s tako „lakim sportom“ poboljšali život. Vaše telo, držanje, kondicija, fizički izgled, pa čak i misli biće mnogo bolji!

Najvažnija je odluka da se bavite jogom, jer odluka će vam „obezbediti“ dobar raspored i postaviti prioritete.

U razgovoru s dugogodišnjom instruktorkom joge Anom Stojković-Zagajac, iz Beograda, otkrivamo kako početi s jogom i da li se preporučuje deci i trudnicama.

 

Pokret je prirodan, te je svaki sport dobro došao

Ana se više 20 godina aktivno bavi sportom. Prvu ljubav u sportu pronašla je u borilačkim veštinama. Ana je bivša reprezentativka u borbama u tekvondou (nosilac je crnog pojasa 2. dan), a bila je i trener i sudija. Veliku ljubav za turizmom spojila je sa sportom na odseku fitnes i sportovima snage, a potom je spontano došla i joga.

Pokret je prirodan i svojstven čoveku i svim živim bićima. Ne treba imati predrasude šta možemo da uradimo i da li nešto ne možemo.

Dakle, za početak krenite, jer nikada nećete biti mlađi i lepši nego danas! Ako danas počnete da se bavite sobom i svojim telom, sutra ćete biti pokretljivini nego juče. Uz iskusnog joga instruktora i stil joge koji vam odgovara, nećete imati bojazni od povreda ili predrasuda, samo se možete osećati bolje.

 

Joga za trudnice, decu i roditelje

Ana je stekla je međunarodnu licencu u Beogradu, a kada se upoznala s novim stilom joge, po B.K.S. Iyengar metodu (koristeci sve potrebne rekvizite), prošla je obuku joge za trudnice, vežbajući aktivno tokom čitave trudnoće. Svoje iskustvo i znanje prenosi svima koji žele da se bave jogom bez obzira na godine, fizičko stanje i spremnost.

 Tokom trudnoće aktivno sam se bavila jogom i na ultrazvuku sam videla da beba u stomaku oponaša položaje koje sam ja radila. Moja ćerka je od rođenja u pokretu.

U početku je sa ćerkom radila bile masaže i lagane vežbe za ekstremitete, s laganim uvođenjem nekih obrnutih i poluobrnutih položaja. Osim trudnicama, joga se preporučuje i deci od 3 i po ili 4. godine. Ne postoji ograničenje za uzrast, trdi Ana.

Najbolje je kada dođu deca i roditelji, jer se tako razvija bliskost i poverenje uz druženje i smeh.

 

Joga će vam unaprediti život

Joga filozofija obuhvata sve aspekte života i može se slobodno reći da je životna filozofija. Pokret je samo jedan deo toga. U brzom tempu života potrebno je da izdvojite vreme za sebe i svoje telo. Pokret otvara vrata za buđenje svesti o sebi i uvodi zdrave navike u život. Joga će vam pomoći da poboljšate držanje tela tokom rada, stajanja ili sedenja u određenim položajima. Uz jogu ćete naučiti kako da se umirite nakon napornog dana i pripremite i energizujete za novi dan. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, joga instruktor vam može pomoći da poboljšate svoju fizičku kondiciju i unapredite svoj život.

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: