BegeVege festival: kozmetika, garderba, degustacija hrane…

 

Živeti bez eksploatacije životinja je moguće i borba za prava životinja obeležiće se za vikend 21. i 22. oktobra 2017. godine na trećem BegeVege festivalu 

Treći BegeVege festival održaće se, ispred TC Ušće, u organizaciji udruženja  „Sloboda za životinje“. Festival će biti otvoren od 10 ujutru do 10 uveče. Od zdrave biljne hrane koja se priprema na zdraviji način, preko kozmetike, odevnih i drugih predmeta, naćiće se na štandovima festivala.

 

Životinje su prijatelji, a ja svoje prijatelje ne jedem

Baš kao što je rekao Džordž Bernard Šo, „Životinje su prijatelji, a ja svoje prijatelje ne jedem“, udruženje „Sloboda za životinje“ bori se za stvaranje više svesti o životu. Viša svest u društvu uključuje i borbu ili podršku za prava životinja i ishrani bez namirnica životinjskog porekla.

Snežana Milovanović, jedan od osnivača udruženja „Sloboda za životinje“ kao poruku festivala ističe da je živeti bez eksploatacije životinja moguće.

„Zašto bi se bića koja dišu istim dahom kao i mi, koja osećaju strah, bol i patnju, zbog nas morala zatvarati, mučiti i ubijati? Postoji bezbroj mogućnosti da se zameni dosadašnja praksa jedenja i nošenja životinja i uopšte eksploatacija“, kaže gospođa Milovanović.

Cilj festivala je širenje etičkog i ekološkog osvešćenja kroz veganski način života. Očekuje se veliki broj predavača i umetničkih tačaka, radionica za decu i odrasle, časovi plesa, muzike i umetničkih tačaka.

 

Ukusne veganske poslatice i slaniši!

 

Učesnici BegeVege festivala pripremiće zdrave veganske recepata, palačinke bez jaja i mleka, puslice bez belanaca, slaninice bez prasića…  Slatki i slani recepti bez namirnica životinjskog porekla, namazi, torte i kolači, slaniši, sirova jela raznih izlagača mogu se probati i kupiti tokom festivala.

„Ljudima je lakše da održavaju bipolarnu predrasudu da su kućni ljubimci „nešto drugo“. Ne pitaju kad piju mleko ili jedu mladu teletinu šta se desilo sa tim mladunčetom, jer njihovu vlažnu njuškicu i krupne oči nisu bili u prilici videti, dotaći i osetiti njihovu dušu.“ Snežana dodaje da se čak i divlje životinje uzgajaju farmski i kolju, a ne samo love.

Festival će posetiti i Tobias Linne-a  BegeVege festivalu, docent na katedri za medije i komunikacije na Univerzitetu Lund iz Švedske. Tobias se bavi aktivizmom u oblasti prava životinja i ko-osnivača katedre za Kritičke Animalističke Studije na Univerzitetu Lund.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: