Besmislenost dijeta: ovo vam niko nije rekao!

Ako se borite s viškom kilograma, većina stručnjaka će vam preporučiti dijetu, ali vam neće skrenuti pažnju na nekoliko činjenica koje vam potvrđuju besmislenost dijeta i to da one daju rezultat u, zaista malom procentu! Zašto je to tako i zašto se kilogrami vraćaju?

Krenimo od početka. Kada treba jesti i koliko u toku dana, zašto je loše preskakati obroke, zašto dijete ne daju dobre rezultate i šta nas tera da jedemo više, tj. šta kontroliše našu želji za nezdravom ishranom?

 

Kada treba jesti i šta nas goji?

Znate li kada treba jesti? Pravi odgovor je kada osetimo glad! Osim nezdrave hrane, previše masti i šećera, goje nas i neredovni obroci i međuobroci!

Više jedemo kada smo ceo dan u kući, na odmoru ili kada imamo više slobodnog vremena. To nije dobro zbog varenja, a posebno je loše za one koji se bore s viškom kilograma, jer se masnoće tope tek 4 sata od obroka!

Većina ljudi, kada je previše zauzeta ode u drugu krajnost i ne jede skoro ceo dan do večere. Jedan veliki obrok u kasnim satima, preopterećuje želudac i organe za varenje, usporava metabolizam, dovodi do viška kilograma i ozbiljnih zdravstvenih problema.

Idealno je jesti 3 puta dnevno i uvek u isto vreme! Grickalice između obroka? Nikako, to vas najviše i goji! Voće posle obroka? Potpuno pogrešno, jer će zaustaviti varenje i opteretiti stomak! Voće je izuzetno vredno i šteta je jesti ga na pogrešan način!

 

Kada se ne vraćaju kilogrami?

Činjenica je da će, skoro svaka promena ishrane dati rezultat. Međutim, kilogrami se ne gube za 5 ili 7 dana koliko traju dijete i tu je najveći apsurd i besmislenost dijata! Tada se gube samo voda i šećeri kojih se organizam najpre oslobađa! Kilogrami se gube kada se izgubi višak masnoća u telu i tada kažemo „da se kilogrami ne vraćaju!“ Tek 25. dana od promene načina ishrane, ako smo izabrali zdravu ishranu, počinju da se sagorevaju masnoće.

Višak na stomaku i višak na zadnjici nisu isti i za to postoje različiti razlozi zašto se gojimo baš na određenim delovima tela! Veliki stomak je mnogo opasniji od velike zadnjice!

 

Naša želja i potreba za hranom sve je manje kontrolisana

Zašto se sve više bavimo hranom – svuda se spremaju recepti na TV kanalima, prodaju knjige o ishrani, a estorana brze hrane ima svuda. Činjenica je da sve manje možemo da se kontrolišemo kada jedemo i koliko često. Nekada smo imali 3 obroka dnevno i 1-2 voćne užine. Sada jedemo po ceo dan. Delom zbog pojačivača želje za jelom, a delom zbog drugih okolnosti.

Sve popularniji restorani „Jedi koliko možeš/želiš“ mnogo govore o našim željama, zar ne?

Najvažnije je da budete iskreni prema sebi! Pogledajte koji deo vašeg života ne funkcioniše kako treba? Šta pokušavate da nadoknadite hranom i zašto toliko ne volite sebe kada imate takve oscilacije u ishrani? Saznajte zašto vam se jedu šećeri i šta je u pozadini toga?

Mnogo bolji način da se izborite s kilogramima jeste post, nego stalni usponi i padovi s raznim dijetama!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: