Bezglutenska ishrana iz iskustva

Mnogo je ljudi koji i ne znaju da im gluten smeta, a još više onih koji malo znaju o tome. Ankica Milić, pre dve godine otkrila je da joj smeta. Tri decenije menjala je način ishane iz zdravstvenih razloga. Doktori nisu pretpostavili da bi to mogao biti uzrok njenih zdravstvenih problema, pa je bezglutenska ishrana došla je svojevoljno.

 

Reakcije na gluten

Prve tegobe Ankica je imala u trećoj godini. Počelo je od izrazito suve kože, lišaja iznad šake, oko usana, na bradi i “guščije kože” na nadlakticama i butinama. Kasnije su došli i ostali simptomi: nadutost, bolovi i grčevi u stomaku, opstipacija, glavobolje, migrene, loša koncentracija, pospanost, anemija, ginekološke i reumatske tegobe…

„Rezultata nema dok se telo ne očisti iznutra. To je kao da stavljate izolaciju na kuću iznutra, a spolja i dalje vlaži.“

Svaki unos glutena izazva reakciju organizma. To je normalno, jer ga mozak smatra stranim telom, otrovom. Kod nekoga se javlja svrab i suvoća kože, pa je neophodno unositi što više tečnosti da bi se gluten što pre izbacio iz organizma. Kod drugih samo nadutost, mučnine ili glavobolje.

 

Alergija, intolerancija i celijakija nisu isto

Alergija je reakcija imunološkog sistema na određene proteine iz hrane, a intolerancija je zakasnela reakcija na hranu, piće, aditive… Oba se mogu povući. Alergije se smenjuju (ili nestaju) na šest meseci do godinu dana, dok je kod intolerancije to malo drugačije… Celijakija je autoimuna bolest, trajno i doživotno zahteva dijetu bez glutena, zbog veoma osetljivih resica u tankom crevu. Resice sadrže enzime koji su zaduženi za varenje glutena i laktoze, a kada su oštećene, nastaju probavne tegobe, a varenje je izuzetno otežano.

 

Znanje i praćenje sopstvenog tela

Za određivanje celijakije postoji više načina (antitela, biopsija, genetika) i tu mnogo kasnimo za savremenim svetom. U genetici je ključ svega, a skupe su metode i pretrage. Nisu samo DQ2 i DQ8 geni za celijakiju. Oni su najjači geni (urođena i nasledna celijakija), a tu je i još mnogo gena sa podgenima. Celijaklija može biti i ono što izgleda kao hipersenzitivnost Jedna od Ankicinih ljubavi je medicina. Učila je ono što je nju zanimalo i tako postala „sama svoj doktor“ (što nikako ne preporučuje svima). Pre toga treba mnogo knjiga pročitati, mnogo informacija obraditi i odlično poznavati reakcije svoga tela. Treba i živeti bez dijagnoze preko tri decenije.

 

Bezglutenska ishrana traži oprez i kreativnost

Gluten se krije svuda, u kozmetici, začinima, čokoladama, a ne samo u keksu i hlebu. Kada krenete u bezglutensku nabavku, ona može potrajati i satima. Mogu za vama ići radnici obezbeđenja, jer svaki proizvod proveravate u rukama nebrojeno puta.

„Čitate svako slovo, pa kontrolišete sami sebe (jesam li pročitao pšenica ili nisam, jesam li video ječmeni slad ili mi se učinilo, jesu li boldovana slova ili nisu…?)“

Kada se nađete nasamo sa bezglutenskim brašnom, kreativnost je veoma bitna. Brašno bez glutena nema supstancu koja će mu dati lepljivost i elastičnost, kao pšenično, pa je nezahvalno za rad. Kada naučite bitne faktore: odnos brašna, vode i ulja, mnogo je lakše i bezglutenska ishrana postaje zabavnija.

 

Solidarnost sa bezglutencima

Ankica voli da deli iskustva sa ljudima koji imaju isti zdravstveni problem kao i ona. Srećna je od kada nema gluten u kući.

„Zdravlje je najvažnije i volim da pomognem svakome. Verujem da je moja misija u ovom životu da pomažem ljudima. I radim to svim srcem i sa puno ljubavi.“

Veoma je aktivna na društvenim mrežama sa svojim iskustvima i savetima. Tako je i pozvana na festival „Kuhinje sveta“.

 

Predavanje na festivalu „Kuhinje sveta“ kao bogato iskustvo

Na predavanju „Život bez glutena“, koje je održala, mnogi su priznali da ne znaju mnogo o glutenu, a da ih zanima.

„Tražili su informacije, delili smo iskustva… Kraj festivala dočekala sam sa osmehom na licu, ispunjena optimizmom, jer sam shvatila da idem u dobrom smeru.“

Mnogo novih ljudi, brojnih kontakata, nestvarna količina pozitivne energije sa festivala „Kuhinje sveta“, Ankici su dali vetar u leđa.

Njen trud da podigne svest o nepodnošljivosti glutena, zaslužuje svaku pohvalu. Posebno u maju mesecu, pred Svetski dan celijakije (16.maj).

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: