Bratislava – grad sa pogledom na Austriju i Mađarsku

Bratislava se smatra princom Dunava, dok su Beč i Budimpešta kralj i kraljica. Današnja prestonica Slovačke u istorijskim spisima pominje se 907. godine kao tajnovito i neodoljivo mesto. Ovo je jedini grad na svetu iz čije srednjovekovne tvrđave možete pratiti „dešavanja“ u dve države – Austriji i Mađarskoj. Ako se odlučite za ovo putovanje Bratislava – Prezburg, kako joj je nemačko ime ili Požonj, kako je zovu Mađari – pružiće vam mnogo iznenađenja i nezaboravnih uspomena.

 

Bratislavska tvrđava

Najsnažniji utisak na turiste ostavljaju Bratislavska tvrđava i zamak, s prelepim parkovima i muzejima koji pričaju istoriju grada. Zidine zamka „krase“ konzervirana topovska đula koje je ispalila Napoleonova vojska. Tu sa tvrđave, imaćete jedinstveno zadovoljstvo da bacite pogled Austriju i Mađarsku. Naime, Bratislava je jedini grad na svetu iz koga možete da posmatrate događanja u dve susedne države. Nekada je Bratislava tramvajem bila povezana s Bečom.

 

Bratislava ima staru priču

Kad prvi put dođete u glavni grad Slovačke, romantičnu i magičnu priču, pružiće vam obilazak Bratislavskog zamka i Hveizdoslovove namesti. Stari grad krase isprepletane, kaldrmisane ulice ukrašene fontanama i prelepim cvetnim aranžmanima. Neodoljivo šarmantne su i bronzane statue komunalnog radnika koji viri iz šahta, Napoleonovog vojnika naslonjenog na klupu, Freda Astera koji prolaznike uz naklon pozdravlja svojim čuvenim cilindrom ili paparaca koji spremno čeka iza ugla. U svu tu lepotu starog jezgra, Bratislava je „ukomponovala“ i nekoliko restorana i kafića. Tu su i prodavnice čuvenog slovačkog porcelana i kristala, suvenirnice, butike s robom poznatih svetskih marki…

 

Šta obavezno videti?

Centralni deo grada krase mnogobrojni zamkovi austrougarskih plemićkih porodica. Najstarija je većnica u Slovačkoj, u kojoj je danas Gradska uprava, predstavlja gotičku građevinu iz 15. veka. S obzirom na to da je Bratislava glavni grad, tu se nalazi i rezidencija predsednika, u palati Graslakovič. To prelepa građevina iz 1760. godine izgrađena u kasnobaroknom rokoko stilu. Tu je i Primacijalna palata s kraja 18. veka, u kojoj su Napoleon i Franc Drugi, 1805. godine, potpisali čuveni četvrti Bratislavski mir.

Lepotom će vas očarati i Plava crkva Svete Elizabete podignuta 1908. u „art nouveau“ stilu. Ne propustite monumentalnu katedralu Svetog Martina, prepoznatljivu po tome što na vrhu zvonika umesto krsta ima krunu – znak da su u njoj krunisani kraljevi.

 

Bratislavski NLO

Na novom mostu preko Dunava koji spaja staro gradsko jezgro s novim delom grada nalazi se čuveni bratislavski NLO. To je restoron i vidikovac, podignut 70 metara iznad mosta. Odakle god da ga pogledate izgleda kao letelica koja se tu upravo obrela direktno iz svemira. Do restorana se stiže liftom i ta vožnja košta pet evra, a vredi je priuštiti jer se s vidikovca Bratislava vidi kao na dlanu. Odatle ćete se još jednom uveriti da je Bratislava grad koji na najlepši način spaja srednjovekovnu arhitekturu i moderne grandiozne građevine.

 

Pivo, knedličke i njoke

Bratislava je i grad pivnica i vinarija. Za  slovačko pivo, kao i dobra vina, ka\u da su odli;nog kvaliteta. Najviše restorana i kafića je u starom delu grada, na Hveizdoslavovim i Hlavnim namestima, u Mihaelskoj, Panskoj i Sedlarskoj ulici. Ako želite da probate nacionalna jela i kulinarske specijalitete, najbolje je da ih probate u restoranima na kojima piše „slovenska restauracija“. Naručite knedličke, gulaše ili njoke u najrazličitijim sosovima. Table s jelovnicima i cenama istaknute su ispred svakog restorana.

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: