Breskva – melem za kožu, smiraj za nerve!

Rumena, ukusna i sočna, breskva (Prunus persica), je „voćni simbol” leta. U svetu postoji više od 2 500 vrsta breskvi. Ovo voće je, kako kažu nutricionisti, „najlepši dar Dalekog istoka ostatku sveta“. Na poznatoj tabeli vrednosti, zbog hranljivosti i lekovitosti, breskva je zauzela treće mesto, odmah posle jabuke i kruške.

Breskva je bogata mineralima: kalijumom, fosforom, magnezijumom, kalcijumom, sumporom, hlorom, natrijumom, gvožđem, bakrom i cinkom. Od vitamina obiluje betakarotinom (provitamin A) i vitaminima C, E, H, B1, B2, B3 i B9. Osim toga, sadrži i ugljene hidrate, belančevine, voćne kiseline i skrob.

 

Pomaže kod oticanja nogu i bolesti creva i žuči

Iako sadrži mnogo vitamina i minerala, specijalisti za ishranu tvrde da je, ipak breskva, posebna voćka! To je „zasluga“ gotovo savršenog odnosa kalijuma i natrijuma, koji iznosi 7:1, te je breskva višestruko korisna u ishrani svih koji otežano izlučuju mokraću i imaju problema s oticanjem ruku i nogu.

Ovo voće dobro deluje i protiv nervne napetosti, malokrvnosti, zatvora, bolesti creva i oboljenja organa za varenje izazvanih smanjenim lučenjem žuči.

Presne (sirove) breskve, nutricionisti, posebno preporučuju deci i starijima, bolesnicima i rekonvalescentima svih uzrasta. Ukoliko kupujete zrele plodove, birajte one mekše. No, ne zaboravite da se zrele breskve brzo kvare, te ih čuvajte u frižideru ili pojedite najkasnije za dva dana.

 

Breskva kao prirodna nega i prijatelj kože

Uz sve hranljive i lekovite vrednosti, breskva je istovremeno, jedan od najboljih prijatelja kože. Da bi imale nežnu mladalačku kožu žene kupuju skupe kozmetičke preparate, iako je prirodna kozmetika svuda oko nas! Naime, isti efekat može da se postigne i uzimanjem tri breskve dnevno! Tajna je u u tome što breskva obiluje karotinom i biljnim pigmentom ksantofilom koji štiti ćelije od preranog starenja. Nukleinska kiselina iz breskve pomaže da koža ostane nežna i mlada.

Kao i većina voća, idealna je potpora onima koji se bore protiv suvišnih kilograma, jer 100 grama breskev sadrži samo 40 kalorija. Naučno je dokazano da muškarci koji redovno jedu breskve imaju bolji seksualni život i mnogobrojnije i aktivnije spermatozoide.

 

Lekoviti sok, list, cvet i koštica

Sveže isceđen sok od breskve, takođe čini čuda nervima i telu. On umiruje i osvežava, te se preporučuje za oporavljanje jetre i želuca. Godi i obolelima od aritmije srca, a odličan je i za čišćenje organizma.

Osim ploda, fitoterapeuti poručuju da je breskva „prava biljna apoteka” jer su lekoviti i njen cvet, list i koštica. Cvet se bere u martu i aprilu, a list u leto kada sadrži sve lekovite sastojke. Od listova i cvetova pripremaju se čajevi za smirenje i čišćenje organizma, protiv grčeva u želucu i crevima kao i obloge i kupke protiv bolova i reume. Od breskvinih koštica farmaceuti pripremaju čuveno francusko ulje koje se mnogo koristi u kozmetici.

Breskva i njen sok, međutim, ne preporučuju se dijabetičarima i svima koji su kloni alergijama, jer da sadrže „LTP protein“.

 

Maska od breskve za nežnu kožu

Evo i preporuke za masku od breskve i maslinovog ulja za sve dame koje žele da imaju mekšu kožu.

Za ovu masku su vsam potrebni:

  • breskva
  • 5-6 kapi maslinovog ulja

Breskvu ogulite, isecite na kriške, dodajte maslinovo ulje i dobro izmiksajte. Kašu namažite na lice i vrat i sačekajte 20 minuta. Umijte se i pustite da se koža sama osuši. Masku svakodnevno koristite sedam dana i koža će vam postati meka i sveža.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: