Brza i topla čorba od paradajza bez kuvanja!

Da li ste ljubitelj toplih jela, supa i čorbi ili sokova od paradajza? Paradajz ume da nas osveži tokom leta i kao salata i kao sok.

Dobra je kombinacija i kada je malo ljutkast, jer tada osvežava, a greje. Ja sam ljubitelj i supa i čorbi, posebno gustih od povrća, bundeve ili paradajza. Sirovu čorbu možete spremiti brzo i možete je zaljutiti, mada nije obavezno. Može biti gusta kao potaž ili manje gusta, kakve su inače, čorbice od povrća.

Recept? Kao i obično i kao većina sirovih jela koja se ne dehidriraju, čorba od paradajza sprema se brzo i lako! A ukus je mmmm… neodoljiv!

 

Mnogo paradajza i malo zeleniša

Za ovu čorbicu biće vam potrebno mnogo crvenih namirnica, tj. paradajza i malo zeleniša, odnosno, začina.  Evo sastojaka:

  • 3 srednja sveža paradajza ili pakovanje (250 grama) manjeg paradajza,
  • šaka sušenog paradjza (oko 7-8 komada)
  • 1 šolja tople ili vruće vode (obavezno neka bude prečišćena, a ne iz česme, hlorisana),
  • prstohvat bosiljka i
  • čen belog luka.

U čorbu od paradajza ne treba dodavati so, pošto je suvi paradajz već posoljen i ako dodate još soli, biće vam preslano (što se meni dogodilo čak 2 puta!).

 

Zimska hrana spremljena na brz način

Priprema zahteva nekoliko svega minuta vašeg vremena. Dakle, manje nego priprema bilo koje druge kuvane supe, čorbe ili potaža. Jednostavno, ubacite sve satojke u blender i blendirajte ih dok ne dobijete finu strukturu paradajz čorbe.

Obično za sirovu hranu kažu da je hladna, no nije baš uvek tako, niti mora da bude uvek hladna i iz frižidera. Zbog toga ovu čorbicu možete spremiti s toplom ili vrućom vodom, no, ipak ne s vrelom. Možete sipati i vodu iz prečišćivača koja je obično sobne temperature. U tom slučaju, preporučuje se da blendirate sastojke i vodu sve dok se čorba ne ugreje.

 

Može i čorba, može i potaž?

Reč potaž u kulinarstvo je stigla iz francuskog jezika (potage) i označava vrstu jela s mnogo zeleni, nešto slično papazjaniji! Pošto ovde nema ni zeleni ni papazjanije, već fino biranih sastojaka, ovaj recept sam nazvala čorba od paradajza.

A znate i onu izreku “ Neko vam je zabiberio (ili začinio) čorbu“, kada vam neko zaljuti život ili raspoloženje. Zbog začina i izraza koji nam je bliži, biram čorbu! A vi, ako više volite potaž, dodajte više sušenog paradajza i čorba će se „pretvoriti“ u potaž!

Prijatno!

Pogledajte i ovo:

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: