Burger od sočiva i 7 vrsta začina

U stalnoj potrazi za jelom koje se može spremiti za 2 dana i lako kombinovati za ručak (glavno jelo) ili večeru i doručak (kao sendvič ili obrok uz salatu), napravila sam ovaj burger od sočiva, suncokreta i susama uz dodatak 7 vrsta začina.

Da li se brzo sprema? Pa i ne baš! Potrebno je da potopite sočivo i dehidrirate burger. Dakle, planirajte sve na vreme! Da li vredi? Naravno! Zato ga i delim sa vama!

 

Burger od sočiva sa suncokretom i susamom

Već u naslovu vidite proteine, masti, aminokiseline, gvožđe… Dobar je za sve koji se zdravije hrane, prelaze na vegansku ili vegetarijansku ishranu. Naravno, dobar je i za one koji su svaštojedi, no, oni to neće odmah priznati! Kako god, evo sastojaka za burger od sočiva.

Pripremite:

 • šolja crvenog sočiva potopljena preko noći;
 • 1/2 šolje samlevenog suncokreta;
 • 1/2 šolje celog zrna suncokreta (dobro opranog);
 • 2 kašike samlevenog susama;
 • 2 kašike samlevenog lana;
 • 1/2 čajne kašike himalajske soli ili soli bez konzervanasa i pojačivača ukusa;
 •  kašika iseckanih oraha (nije obavezno);
 • začini: kim, kumin, majkina dušica, slatka crvena paprika (sve po 1/ čajne kašike)
 • kurkuma, na vrh noža;
 • prstohvat sušenog belog luka ili čen svežeg,
 • sušeni crni luk – prstohvat ili više ako volite aromatičnije i
 • voda po potrebi.

S obziriom na to da sam koristila sušeno povrće u manjoj količini (beli i crni luk) i njih sam, u ovom slučaju, tretirala kao začine!

 

Priprema burgera od sočiva

Sočivo je važno potopiti u čistu, filtriranu vodu, jer će je ono upiti dosta vode preko noći. Ako već vodite računa o zdravijoj ishrani, svakako treba koristiti prečišćenu vodu, jer ne samo da da nam je i neophodna, važno je da ne unosimo hlor, florid i druge hemijske supstace koje se nalaze u gradskoj vodi.

Natapanje je potrebno jer je sočivo previše tvrdo i ima opor ukus ako se dobro ne potopi i ispere. Ubacite ga u secko, uz dodatak soli i sameljite. Potom dodajte samleven suncokret i začine i sameljite. Začini su, takođe bitni da bi ublažili dominantan ukus sirovog sočiva.

Prebacite sve u dublju posudu i dodajte lan, susam, celo zrno suncokreta i ako želite seckane orahe. Lan i susam će povezati sočivo i ostale sastojke, a seckani orasi i celo zrno suncokreta će mu dati malo grublju strukturu. Mleveni suncokret je dobar i za povezivanje, kao i za mekoću buregera.

 

Buregeri na nekoliko načina uz nekoliko začina

Burger od sočiva možete servirati kao glavno jelo, možete ga upakovati u sendvič od plavog patlidžana sušenog u marinadi ili lista salate ili crvenog kupusa… Možete ga napraviti kao zalogajčiće (mini verzija) i poslužiti uz veganski meze.

Ja sam na njih nanela namaz od orašastih plodova uz dodatak sveže slatke ili ljute paprike.

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

3 Comments
  1. Hvala mnogo. Ako niste na sirovoj hrani, socivo mozete i prokuvati na veoma niskoj temperaturi. Verujem da ce biti jos ukusnije!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: