Čaj – sve što o njemu niste znali!

Šta sve imamo u čaju?

Od trenutka kada ujutro otvorite oči, pa do odlaska na spavanje, možete piti čaj i tokom scelog dana uživati u blagodetima ovog napitka. Izbor čajeva je veliki, tako da se može odabrati aroma koja odgovara svakom trenutku, bilo kojoj potrebi ili ukusu…

Pokušajte da provedete bar jedan dan nedeljno uz čaj, kombinujući korisna i lekovita svojstva biljaka u ovom aromatičnom i ukusnom napitku.

 

Lekovita svojstva, osveženje i energija!

Koji je najjednostavniji i istovremeno i najefikasniji način za detoksikaciju organizma i opuštanje? Šta doprinosi opštem blagostanju organizma? Odgovor je čaj! Ovaj napitak unosi toplinu u organizam i daje energiju i osveženje tokom letnjih vrućina.

Da ne spominjemo trenutke opuštanja koje donose trenuci ispijanja čaja u užurbanoj svakodnevici.

 

Poreklo čaja

Čaj je drugo najkonzumiranije bezalkoholno piće na svetu (prvo je voda). Godišnje se prozvede čak 3 miliona tona čaja. Pored toga što je cenjen po svojim stimulativnim i zdravstvenim dejstvima na organizam, zauzima značajno mesto i kao društveni ritual. Najpoznatiji su japanska ceremonija pripreme i ispijanja čaja i britanska pauza za čaj. Ipak, poreklo čaja nije najjasnije. Najstariji zapis u kojem se spominje čaj je kineska legenda iz 2.737. godine p.n.e. Zapadni svet uglavnom pije crni, dok se u Aziji i severnoj Africi najviše pije zeleni čaj.

Kako nastaje čaj?

Čaj potiče od biljke čiji je latinski naziv Camellia Sinesis. Razlikuju se dve varijante ove biljke od kojih se jedna koristi za kineske, a druga za azijske asam čajeve. Možda će vas iznenaditi činjenica da su sve poznate vrste čajeva (beli, zeleni i crni), zapravo listovi ubrani sa iste biljke. Različite boje čaja nastaju zahvaljujući procesu prerade nakon branja listova s čajnog drveta.

Poželjno je da se mladi, svetlozeleni listovi ručno beru za proizvodnju čaja. Obično se otkida pupoljak i dva do tri lista ispod njega. Postupak se ponavlja svake dve do tri nedelje. Stariji listovi su tamnozelene boje. Pored boje, u zavisnosti od starosti, listovi se razlikuju i po hemijskom sastavu, dajući čajeve različitog kvaliteta.

 

Čaj, biljni čajevi ili infuzija

Potrebno je napraviti razliku između čaja, biljnog čaja i infuzija.

Čaj nastaje od listova biljke čajnog drveta (Camelia Sinensis) tokom prilično komplikovanog procesa koji uključuje: branje nežnih zelenih listova sa plantaža, umotavanje i sušenje. Zeleni čaj je naročito popularan zbog brojnih korisnih svojstava na organizam i tretiranja nekih bolesti. Kašičicu kvalitetnog zelenog čaja prelijte vrelom (ne kipućom) vodom, poklopite i ostavite da se natapa 5-8 minuta.

U terapeutske svrhe, preporučuje se ispijanje 2-5 šolja zelenog čaja na dan.

 

Biljni čajevi protov nervoze, nesanice, prehlade

Biljni čaj se razlikuje od infuzije po funkcionalnom dejstvu: biljke koje ulaze u sastav mešavine čaja biraju se na osnovu njihove efikasnosti i u zavisnosti od problema koji treba rešiti. Biljni čajevi pružaju dragocenu pomoć kod ublažavanja tegoba, kao što su: nesanica, nervoza, zadržavanje tečnosti, sporo varenje, sezonske bolesti i prehlada. U biljnom čaju se nalaze mnogobrojni sastojci korisni za naš organizam.

Biljna ili voćna infuzija je mešavina osušenih biljaka i voća (ili njihovih delova), koje se prelivaju vrelom vodom ili poklopljene natapaju 10-15 minuta. Poklapa se zato da aktivni sastojci u čaju ne ispare. Piju se tople ili hladne.

I na kraju, predlažemo da uronite u oazu mira u kojoj nestaje stres, uz šolju svog omiljenog čaja…

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: