Kako je nastala tradicija popodnevnog ispijanja čaja?

Vreme je za čaj!

Možda će vas iznenaditi činjenica da je tipično engleski običaj popodnevnog ispijanja čaja, nastao ne baš tako davno! Tradicija ispijanja čaja u Kini postoji još od trećeg milenijuma pre nove ere, dok je čaj u Englesku stigao sredinom sedamnaestog veka. Konzumacija čaja polako se širila iz njegove domovine Azije, stigavši u Evropu, preko Venecije, oko 1560. godine.

 

Rituali popodnevnog ispijanja čaja

Sve je počelo jer je Ana, sedma vojvotkinja od Bedforda, bliska prijateljica kraljice Viktorije i istaknuta ličnost londonske javnosti tog vremena, osećala glad kasno popodne. Htela je malu zakusku koja bi joj zavarala glad do večere (služena je u osam sati uveče). Vojvotkinja je tražila da joj u sobu donesu čaj, hleb, maslac i kolač na poslužavniku (malo ranije, grof od Sendviča počeo je da dodaje hranu između dve kriške hleba). To joj je postala navika i čak je počela da poziva i prijatelje da joj se pridruže. Od ove želje, koja datira iz 1840. godine, nastao je engleski ritual popodnevnog čaja.

 

Društveni događaj više engleske klase

Ubrzo, ova navika postala je moderan društveni događaj među engleskim plemstvom. Žene više klase oblačile su duge haljine, rukavice i šešire tokom popodnevnog čaja koji se služio u salonu, između pet i šest sati popodne. Ova moda dostigla je vrhunac 1920. godine, kada je uključivala brojne goste, poslugu, srebrne čajnike, fine stoljnjake i elegantne šolje, muzičare i najbolji čaj koji se mogao kupiti!

Englezi su hteli da budu kao i njihovi lordovi i dame i tako se ova pomama pretvorila u tradiciju popodnevnog čaja! Posle Kine, Engleska je danas najveći potrošač, konzumirajući uglavnom crni čaj.

 

Koji čaj odabrati?

Poznato je da čajevi imaju mnogobrojna korisna dejstva, kao što su: čišćenje organizma od nagomilanih otrova, umirujući efekat na organizam, ublažavanje stresa, sagorevanje masnih naslaga, eliminacija glavobolje… Predstavljamo vam svojstva najpoznatijih čajeva…

 

Za mršavljenje – oolong čaj

Ova vrsta čaja sadrži veliku količinu polifenola koji pomažu u sagorevanju kalorija. Jedna šolja ovog čaja sagoreva 67 kalorija. Znači, ako pijete četiri šolje ovog čaja, možete se počastiti jednim slatkišem, bez griže savesti!

 

Za eliminaciju stresa – čaj od pasiflore

Ova biljka ima umirujući efekat. Još su je Indijanci koristili da bi umanjili uznemirenosti. Često se koristi protiv nesanice i histerije. Daje osećaj smirenosti kao jedan sat meditacije!

 

Za smanjenje nadutosti stomaka – čaj od nane

Ako imate problem sa nadutim stomakom i patite od kolitisa, umesto da idete u apoteku, pokušajte da rešite problem šoljom čaja od nane. Prema rečima stručnjaka, ovaj čaj opušta mišiće stomaka i smanjuje grčeve i nadutost. Pored toga, poboljšava i varenje.

 

Protiv glabolje – čaj od đumbir

Čaj od đumbira ima protivupalno dejstvo koje blokira sintezu prostaglandina, odgovornog za bolove u glavi. Pored toga, odličan je lek za mučninu.

 

Za smanjenje osećaja gladi – zeleni čaj

Umesto da navalite na hranu, pripremite šolju zelenog čaja. Zahvaljujući specijalnim EGCG agensima, zeleni čaj pomaže da se odmah osećamo siti i puni energije.

 

Za svež dah – crni čaj

Bogat je polifenolima koji ustima daju svežinu. Antioksidansi koje sadrži skidaju plak sa zuba. Ukratko, crni čaj na prirodan način ispira usta i neutrališe kiseline. Ipak, budite oprezni, jer kao i kafa, boji zube.

 

Da zadovoljite želju za slatkišima – čaj od sladića

Šolja ovog čaja sadrži samo dve kalorije, jer je prirodno sladak – dvostruko je slađi od šećera. Ipak, treba ga piti u umerenim količinama.

 

Za koncentraciju – ginko biloba čaj

Budi misli i čula. Pomaže mozgu da metaboliše šećere, pa se mentalne funkcije maksimalizuju. Bilo koji da odaberete, sigurno ćete uživati svim čulima!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: