Čime zameniti šećer, a čime jaje?

Uvek u potrazi za slatkim, a zdravim ili posnim, a podjednako lakim za pripremu, današnja moderna domaćica, stalno je pred novim izazovima: čime zameniti šećer u kolaču, a čime jaje u palačinkama?

Izbor je danas veliki, te se bilo koja zamena može laku učiniti, no pogledajmo prvo koje su nam zdravije opcije?  Počnimo od najnezdravije namirnice koju među prvima treba izbaciti iz ishrane, jer obara imuni sistem i podiže krvni pritisak, a to je šećer.

Zamenite industrijski šećer zdravijim šećerima!

Šećer je lako zameniti, jer za njega danas postoje razne zamene. Tu su, najpre med i agavin sirup. Ne treba ih izlagati visokim temperaturama, jer nisu termostabilni. Dovoljno su slatke da vam zaslade čaj, sok ili kolač.

Još jedna, veoma dobra zamena za šećer u kolačima, pudinzima, jesu urme. Kada ih potopite, lako ih možete oljuštiti, umutiti i samleti ili izbelendirati. Urme su, svakako najbolji izbor jer sadrže veliku količinu minirala i vitamina, te osim, zadovoljenja potrebe za slatkim, one imaju i dobru nutritivnu vrednost.

Ukoliko vam se samo jede nešto slatko, pored urme, dobar izbor je sveže voće. Svakako, treba imati na umu da, ne sadrži svako voće istu količinu šećera. Grožđe, npr. ima mnogo više šećera od jabuke. Lubenica ima dosta šećera, ali i dosta vode. Citrusi, opet, imaju manje šećera od jabuka. itd.

Manje ili više šećera?

Suvo voće ima mnogo više šećera neko sveže, jer ima manje voda. Isto je i s ceđenim voćem, poput jabuka i kruški. Kada iscedimo voće, dobićemo veću količinu šećera, bez vlakana, te će velika količina šečera jurnuti u naš organizam – što nije dobro! Nekad je bolje pojesti celo voće, a ne cediti sok. Ili izbelndirati voće s vodom i razblažiti ga, da biste sporije podigli šećer u krvi i bili duže siti.

Čime zmeniti jaje?

Ako želite da jaja zamenite nečim što je posno i da dobijete sličnu strukturu palačinaka, npr. onda izberite bananu. Upravo ova voćka će dati dobar ukus vašim palačinkama (čak i bolji nego što ima jaje), a pritom, će vezati brašno i vodu.  Ukoliko tražite proteinsku zamenu, imajte na umu da mahunarke, kinoa i integralni pirinač sadrže aminokiseline koji su istog sastava, samo bez svih nusprodukata koje sadrže namirnice životinjskog porekla. Dakle, bez griže savesti, jer su proteini biljnog porekla zdraviji, nego životinjski i ne sadrže zasićene masnoće, nitrate, nitrite, hormone, sluz, ureu, itd.

Čime zameniti želatin?

I ovde svakako postoji zdravija opcija, biljnog poerkla, lagana i jednostavna za kombinovanje.  Najbolje bi bilo da umesto želatina, uzmete agar agar, želatin biljnog porekla. Može se koristiti zdravije torte, kolače, slatka od voća. Agar agar, smanjuje količinu kuvanja i spremanja hrane i džemova, npr. a samim tim čuva i hranljiva svojstva vaših namirnica, naravno, pod uslovom da ih niste izložili visokoj temperaturi.

Danas, kada je izbor namirnica veliki, jedino o čemu treba voditi računa je da, nova namirnica ne bude nutritivno gori izbor od stare, već njena, zdrava, što manje „industrijska“ zamena.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: