Čips ili hrskave tikvice spremljeni na zdraviji način!

Skoro svako voli da jede čips ili pomfrit, iako nisu ni malo zdravi, zar ne? Čips sadrži veliku količinu zasićenih masti i pojačivača ukusa. Pomfrit je slan i istovremeno i hrskav i mekan, te mu je teško odoleti! A to što jedna porcija pomfrita od 100 grama ima 312 kalorija i što se sprema u opasnom, rafinisanom ulju iz kog se izdvaja akrolein (veoma opasna kancerogena materija)? I što je kuhinjska so veoma nezdrava, osiromašena je mineralima, puna je konzervanasa i aditiva i generalno, slabi organizma i kosti. Izgleda da to zaboravimo pred sam obrok!

Svakako postoji zdraviji način za pripremu pomfrita? Osim toga, zašto uvek moramo spremati pomfrit ili čips od krompira, pored toliko drugog povrća? Zašto ne pomfrit od tikvica?

 

Jednostavan recept za hrskave tikvice na zdraviji način!

Uz hrskave tikvice možete ispeći i krompir u ljusci, uvaljan u istu smešu ili ne

Za ovaj lagani veganski obrok, potrebno vam je samo nekoliko sastojaka:

  • 3-4 tanje tikvice (najbolje je uzeti zelene tikvice),
  • brašno od kukuruza ili palenta,
  • himalajska so,
  • mešavina susamovog i maslinovog ulja (ili samo hladno ceđeno maslinovo) i
  • začini po želji.

Ukoliko volite aromatičnije tikivce, možete im dodati i rendani ili sitno seckani beli luk. No, ako želite što jednostvaniji recept ne stavljajte ni beli luk, niti druge začine. U svakom slučaju, sada je idalno vreme za zdravije obroke, post i recepte od povrća i voća, jer ne samo da svega ima u izobilju, već nam je i apetit smanjen zbog velikih vrućina. Promena režima ishrane, ne samo da će očistiti vaš organizam, već ćete imati i bolje rezultate od bilo koje dijete koje na duže staze nisu dobre!

 

A sada priprema tikivca!

Tikvice najpre, isecite na štapiće široke 1 do 2 cm. Uvaljajte u mešavinu ulja, a potom u mešavinu brašna, soli i začina. Postavite papir za pečenje na pleh i ređajte štapiće tikivca jedan do drugog.

Pre pečenja, važno je da znate da tikvice možete jesti i potpuno sirove, posebno vam preporučujem organske ili neprskane iz vaše bašte. No, ako želite da one budu više hrskavije, onda bi trebalo duže da ih dehidrirate u dehidratoru i sečete na tanje štapće ili kolutove.

Ako ih pečete u rerni, a želite da budu veoma hrskave, trebalo bi da povećate temperaturu, što će ih učiniti manje zdravim.

Najbolje je da ih dehidrirate u dehidratoru, ali ako ga nemate, onda ih dehidrirajte u rerni, na nižij temperaturi. U suštini, maksimalna temperatura ne treba da pređe 40 stepeni!

Pročitajte i ovo:

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: