Čista voda je blagotvorna ako je pravilno pijemo

Čista voda izvor je zdravlja i dugog života. Organizam odraslog čoveka sastoji se od oko 65% vode i s godinama taj procenat pada, posebno nakon 60-te, kada dolazi do 57%. Ukoliko se ne unosi u dovoljnoj količini može biti uzrok bolesti i prevremenog starenja. Prvi znaci dehidratacije su glavobolja i malaksalost, pa je u tim slučajevima  najbolje odmah uzeti vodu. Čista voda može poboljšati kompletno stanje i odložiti proces starenja, ukoliko je pijemo na pravilan način. Proverite da li negde grešite.

 

Temperatura i količina

Idealna temperatura vode koju pijemo trebalo bi da bude oko 30 stepeni, kažu Rusi. Previše hladna primorava organizam da troši veću količinu energije na proces njene asimilacije. Dnevno bi trebalo piti 30 ml čiste vode na 1 kg težine. To znači da je 1,8 l vode dovoljno ukoliko imate 60 kg. Za vreme prehlade ili nakon preživljenog stresa, trebalo bi povećati dnevnu dozu oko 1,5 puta. Koristite samo čistu vodu za piće. Kafa, čaj, limunada i drugi napici ne hidriraju organizam. Oni naprotiv, ubrzavaju proces dehidratacije.

 

Kada piti vodu?

Počnite i završavajte dan čašom vode. Noću organizam gubi vlagu, pa je uzmite odmah nakon buđenja. Pola sata pre jela trebalo bi piti vodu i sat i po do dva posle jela. Pre fizičkog napora takođe treba piti vodu, kao i za vreme fizičkog rada i nakon završetka. U toplim danima, pre izlaska napolje popijte čašu do dve vode. Ne treba pretrivati sa unosom vode, jer ćete izazvati suprotan efekat tj. jače znojenje, što će dovesti do dehidratacije. Pre užine, kafe ili čaja, opet prvo popijte vodu. Nemojte koristiti vodu zao zamenu za hranu. Ona hoće „zavarati“ glad pošto naš organizam ne zna da razlikuje osećaj gladi od žeđi, ali voda nije hrana.

 

Ne pije se bilo koja, već čista voda!

Najbolje bi bilo piti čistu izvorsku vodu, ali pošto nije svima lako dostupna, postoje i razni sistemi prečišćavanja, od bokala do trajnih pametnih sistema. U svakom slučaju, ne preporučuje se piti hrolisanu i zagađenu vodu. Jedan od najjednostavnijih načina dezinfikovanja jeste držanje na suncu u providnoj posudi oko 5 sati. Za to vreme iz vode će izaći štetni gasovi, a UV zraci će uništiti većinu bakterija.

 

Vruća voda nije za spremanje hrane

Kada je u pitanju ključala voda, važno je da je ne ostavljajte dugo da ključa. Pri ponovnom ključanju iz vode isparava mnogo kiseonika i povećava se količina štetne vode. Takođje, nemojte piti ključalu vodu koja je odstojala par dana u bokalu i ne koristite vruću vodu za pripremanje hrane.

I za kraj, voda se može programirati na više načina – pomoću boje, muzike, molitvi afirmacija… Možete stupiti s njom u kontakt dok je zadovljni i radosni ispijate. Voda će primiti vaše vibracije i preuzeti vašu želju da budete zdravi. Jer zdravlje je zaista, veliko bogatstvo.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: