Čokoladna banana na 3 načina – zdravi, brzi slaktiš!

Jede vam se nešto slatko kao što je čokoladna banana? Prava čokoladna banana! Prava i zdrava – bez industrijskog šećera, konzervanasa i aditiva. Slatkiš u kojem su vam poznati svi satojci, a koji se brzo sprema.

Evo predloga koji će zadovoljiti potrebu za slatkim, bez griže savesti zbog nezdravih šećera, kao kada jedete industrijske slatkiše.

Brzo, lako i jednostavno spremite čokoladnu bananu na 3 načina. Možete je spremiti za 2 minuta i potrebna su vam samo 3 sastojka!

 

Zdravo i slatko!

Za ovaj pametan izbor slatkiša, potrebni su vam sledeći sastojci:

  • 2 zrele banane (najbolje su one koje imaju pege),
  • kašika kakaoa (najbolje sirovog, organskog),
  • 2 kašike agave, za vegeterijance može i med, a ako gnjećite bananu, može i bez zaslađivača.

Možete ih spremiti na nekoliko načina. Prvi je najlakši i najbolji način za spremanje nečeg ukusnog i slatkog. Posebno kada vam deca traže da im odmah spremite.

  1. Izgnječite banane, dodajte kakao i zaslađivač i sve dobro izmešajte.
  2. Uvaljajte celu bananu u kakao i zaslađivač.
  3. Zaledite kolutiće seckane banane i uvaljajte ih u čokoldanu smesu koju ste napravili. Istog trenutka će se stvoriti čokoladni omotač oko zalogajčića banane.

Pored zdrave i brze poslastice, čokoladne banane, uz dodatak semenki ili orašastog voća, nutritivno su bogat obrok. U ovom obroku imate ugljene hidrate, kakao, masti i proteine. Ovo može biti idealan doručak ili užina za decu jer će im dati dovoljno energije za početak dana.

 

Na štapiću ili čaši?

Ukoliko imate štapiće, čokoladne banane možete staviti na štapiće kao sladoled.

Možete ih staviti u manji kalup i napraviti osvežavajući parfe i tortu. Ako prafite parfe, potrebno je da sve stavite u friz ili zamrzivač, minimum na 2 sata.

Ako ste izgnječili bananu, možete sipati čokoladni bananu u manje posude i ukrasiti šlagom od krema od kokosa.

 

Čokoladna banana koa torta? Poslastica za celu porodicu!

Ako želite, čokoladne banane možete sipati u posude i dekorisati voćem i zalediti na kratko. Tako će lepo izgledatei, te ih možete poslužiti gostima.

Spremanje vam neće oduzeti mnogo vremena, te ih možete pripremiti 15 minuta pre nego što vam dođe društvo. Kada ih zaledite, biće osvežavajuća i ukusna poslastica za vrele letnje dana!

Ovaj, potpuno zdravi slatkiš pun je vitamina i minerala, kao što su:

  • gvožđe, kalijum, magnezijum, bakar, folna kiselina, vlakna,
  • vitamini A, C, B6 i B12.

Banana ima 7 minerala i 7 vitamina, a samo 20 grama kakaa, ima 314 puta više gvožđa nego što je dnevna potreba vašeg organizma! Dakle, ako ste u deficitu s gvožđem, evo rešenja: svakog dana po kašiku kakaa ubacite u šejk, musli ili napravite ovaj slatkiš.

U svakom slučaju, bolje je izbeći indistrijske slatkiše, jer ne samo da će vam oboriti imuni sistem, već će i ubrzati starenje.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: