Čokoladni, sirovi puding bez šećera

Pudinga i poslastica nikad dovoljno, te evo još jednog ukusnog obroka za doručak ili osveženje: čokoladni puding od avokada i banane. Idealan je obrok za sve koji poste, vegane, vegetarijance i sirove vegane. S obzirom na to da, puding ne sadrži ni brašno mogu ga koristiti i svi koji su na bezglutenskoj ishrani, kao i oni koji se zdravije hrane i ne koriste industrijski šećer.

Kao i većina sirovih veganskih recepata i za ovu poslaticu vam treba malo vremena, dobar blender i nekoliko svežih sastojaka.

 

 Puding za doručak ili osveženje

Čokoladni puding možete spremati u bilo koje doba godine, jer banana i avokada ima tokom cele godine. Potrebni su vam sledeći sastojci:

  • 3 zrele banane,
  • 1 zreo avokado,
  • 3 sveže urme,
  • 1 šolja vode ili biljnog mleka,
  • 1/2 kašike sirovog kakaa i
  • 2 kašike čia semenki po potrebi.

Sve sastojke, osim čia semenki sipajte u blender i izblendirajte. Dobićete gust puding. Ako nije dovoljno gust, u puding možete umešati i čia semenke i ostaviti desetak minuta da se stegnu.

Puding možete ukrasiti kokosovim brašnom, godži bobicama, mlevenim lešnikom, seckanim orasima, komadićima čokolade, čia semenkama…

Veliki je izbor dodataka koji se dobro slažu s ovom poslasticom, a sve je u skladu s visokim zahtevima o zdravoj ishranibez šećera i termičke obrade.

Nutritivna vrednost čokoladnog pudinga

Ako vas pitaju da li je ova poslastica dovoljna za jutarnji obrok, samo im recite nutritivnu vrednost čokoladnog pudinga:

  • banane sadrže dijetalna vlakna, ugljenje hidrate, proteine, minerale: fosfor, mangan, kalijum, magnezijum, kalcijum, selen, cink i vitamine: A, B6, C, D, E i K. Pomaže kod visokog pritiska, nesanice, odlična je za sportiste.
  • avokado sadrži proteine i masti neophodne za razvoj odojčadi i dece i mogu ga koristiti i bebe od 6 meseci (u kombinaciji s bananom), vitamine B6, C, K, E, zatim oleinsku kiselinu i minerale kalijum, bakar, fosfor, magnezijum, gvožđe, angtioksidanse;
  • sirovi kakao sadrži verovatno, najveću količinu gvožđa od svih namirnica bogatih ovim mineralom (u 28 h kakaa nalazi se čak 314% dnevne preporučene količine gvožđa), zatim, cink, hrom, mangan, vitamin C, itd;
  • urme su takođe, veoma bogate gvožđem, kalcijum, sumpor, bakar, magnezijum, biljna ulja i vitamine: A1, B1, B2, B3, B5, C.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: