Čovek je sam sebi dovoljan za sreću!

 

Pasman za mir, srecu i harmoniju duha i dela
Pašman za mir, srecu i harmoniju duha i dela

I dok se većina mesta i hotela utrkuje kako da postigne veću kategorizaciju i doda još jednu zvezdicu, postoje i mesta kojima nije cilj što više turista iz godine u godinu, već sto bolji sadržaj za sve koji vole aktivan, a ne masovan odmor.

Kraj na ostrvu Pasman
Kraj na ostrvu Pasman

Ostrvo Pašman u Hrvatskoj i mesto Kraj godinama razvijaju koncept harmoničnog odmora, za dušu, um i telo u kome uživaju turisti sa svih kontinenata. Do Pašmana se najbrže stiže trajektom od Biograda na moru (Tkon) i to za petnaestak minuta. Bez i jednog hotela, diskoteke, restorana ili noćnog kluba, ovde se jede najukusnija vegetarijanska hrana, piju čajevi za čišćenje organizma, igra i peva do kasno u noć uz razne melodije i ritmove. Ako želite da se vratite u detinjstvo i period kada se letovalo u prirodi i kada ste mogli da čujete cvrčke, pčele i talase mora, onda su Kraj i Harmoni program idealni za vas. Povratak prirodi veoma je bitan za uspostavljanje mira, ravnoteže i radosti sa samim sobom. To svako sebi može priuštiti – nekoliko minuta uživanja u prirodi. Činjenica je da ljudi danas provode po 4-5 sati dnevno uz televiziju ili uz računar, ako bismo samo pola sata tog vremena usmerili na uživanje u prirodi, dobrobit za nas bi bila ogromna!

Vesna Ba, osnivac Harmoy programa
Vesna Ba, osnivac Harmoy programa

Nije istina da nemamo vremena, imamo ga! Civilizacijski sustav nas je naterao da budemo drugačiji. Vrlo je važno otići u prirodu i malo stati. Civilizacija nam nameće da nam je nešto potrebno i reklame su takve da nas čine da postajemo ovisni o nečemu. Najbolji primer za to su deca. Jedini način da se izborimo s konstantnim strsom je da se vratimo prirodnoj frekvenciji koja nam pokazuje da smo sami sebi dovoljni – ističe Vesna Ba, osnivač Harmoni programa na Pašmanu.

Umesto kakofonije koja deluje stresno na naš organizam, na Pašmanu će vas buditi tih i ujednačen zvuk mora ili popodnevne gong terapije.

Tibetanske cinijeNa plaži nema ležaljki koje ćete morati skupo da plaćate.  Nebo je puno zvezda i za raziku od Beograda i svih većih metropola iz kojih isijava toplota i izduvni gasovi od saobraćaja, ovde se jasno vide velika i mala sazvežđa.

Meditacija, joga, sirova hrana, branje lekovitog bilja koje, naravno, možete poneti sa sobom i koristiti tokom zime, čišćenje organizma, tj. tela, rad na sebi, svojim slabostima i strahovima – neke su od aktivnosti kojima svoj odmor možete upotpuniti i učiniti interesantnijim. „Ponekad je dovoljno samo da sednete na plažu, udišete jonizovan vazduh i pomislite: kako je život lep ističe Vesna.

Veganske slatke kuglice
Veganske slatke kuglice

Mir, priroda i bogatstvo ukusa, mirisa i misli koje vas smiruju i vraćaju vas suštini svog postojanja.

Hrana je probrana, vegetarijanska, uz dobar izbor isključivo, domaćih namirnica i lekovitog bilja s ovog podneblja koji pomažu da se osećamo dobro ili da se skine koji kilogram viška.

EFT radionice sa Jasminom Kovacev,
EFT radionice sa Jasminom Kovacev

Naravno, pored Harmony programa, moja preporuka su i radionice Jasmine Kovačev, master trenera EFT i Studija za edukaciju i vrhunska dostignuća “Okrugla duga”. Jasmina Kovačev, ove godine na Pašmanu držala je seminar-interaktivnu radionicu “Dobrodošli u svoju budućnost“ kojoj je cilj dublje povezivanje sa sobom, spoznavanje svrhe postojanja svog bića i zadatka koji treba da uradimo u životu.

Radionice, seminari, meditacija - svakodnevne su aktivnosti Harmoni programa
Radionice, seminari, meditacija – svakodnevne su aktivnosti Harmoni programa

Živeti u skladu sa sobom i svojom svrhom omogućava najispunjeniji doživljaj života. Za nekog je ovo bio prvi korak na tom putu, a za neke jedan od koraka ka sledećem nivou spoznaje sebe i životnog zadatka. Mimo ovog seminara, tradicionalno već osmu godinu držim jedinstvene EFT grupne tretmane na Pašmanu – ističe Jasmina.

Kraj i Harmony program omiljeno su mesto kampera iz cele bivše Jugoslavije i celog sveta, a ovde ima i dosta volontera koji sebi i svojoj porodici organizuju radno leto – 4 sata rada za 20 sati odmora dnevno.

Vedran Petrak, majstor zvucne kupke na Pasmanu
Vedran Petrak, majstor zvučne kupke

Meštani su ljubazni i svi imaju svoje male bašte ili maslinjake, te u povratku možete pazariti zaista ukusno maslinovo ulje, neki džak krompira ili luka, a tokom jula i avgusta i smokve koje ima skoro svako domaćinstvo u dvorištu.

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: