Da li je vaše dete spremno da ostane samo u stanu?

Verujete da ste roditelj pun ljubavi i brižnosti za svoje dete i pitate se da li je vaše dete spremo da ostane samo u stanu? Da li postoji konkretni uzrast i pravi trenutrak da ostavite svoje dete ostavite samo (ili svoju decu) dok vi radite ili završavate razne obaveze?  Šta o ovoj temi kažu stručnjaci koje se bave zaštitom dece i dečjim razvojem? Mendi Decesare (Mandy M. Decesare), novinarka magazina FM i (Sonja Kamileri) Sonia Camilleri, odbornica za decu u Malti, istraživale su ovu temu i evo šta su njihovi zaključci.

 

Ko danas čuva decu i tinejdžere umesto baka?

Činjenica je da se društvo, u poslednjih 60 godina značajno promenilo i da sve manje ima velikih zajednica u kojima žive bake i deke, a sve više roditelja koji rade 8 sati ili jedan deo dana. To znači da neko drugi treba da preuzme odgovornost za čuvanje dece ili da, ako nisu previše mala, deca ostanu sama u kući. Koji je to uzrast deteta, kada je ono spremno da ostane samo u kući, a da bude i bezbedno i bez straha što je samo?

Istraživanje sprovedeno na Malti, pokazuje da roditelji preko dana ostavljaju decu samu od 9 i po godina. Preko noći, većina roditelja dete ostavlja samo tek

kada napuni 11 godina. Kada napuni 13 i 14 detetu je dozvoljeno da izađe uveče bez odraslih.

Na ovu odluku utiče i bezbednost zemlje, a ne samo odluka roditelja. U ekonomski stabilnim i bezbednim zemljama, najveća opasnost dolazi iz kuhinje, tj. od struje, noževa i aparata od kojih deca mogu da se povrede. U zemljama s visokom stopom kriminala, opasnost dolazi od drugih ljudi.

 

Saveti roditeljima kada dete mogu da ostave samo u stanu

I na kraju, evo saveta stručnjaka kada roditelji mogu da dete da ostave u kući:

  • ako živite u bezbednom okruženju, vaše dete može ostati samo u stanu kada je mentalno i emotivno stabilno i kada napuni 12 godina;
  • ako treba da se brine o mlađem bratu ili sestri, onda dete treba da ima, najmanje 15 godina;
  • kada dete razmišlja zrelo i kada je sposobno da donese dobru odluku za sebe;
  • kada može da pomogne sebi ili nekom drugom u iznenadnoj situaciji,
  • kada zna šta treba da uradi ako neko zvoni na vrata, ako se dogodi požar…
  • ako se oseća dobro i bezbedno, a ne nervozno i uplašeno jer ostaje samo;
  • kada može da vas pozove u bilo kom trenutku.

Takođe, koliko nisu dobri za svakodnevno igranje i virtuelni život, toliko su mobilni telefoni, dobri za brzu komunikaciju roditelja i dece.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: