Da li se znojite „nervnoj bazi“ i šta je emocionalno znojenje?

Da li ste primetili kod sebe, kako se u nekim važnim, neprijatnim ili napetim trenucima znojite, iako možda niste mnogo skloni znojenju? Sigurno ste čuli za znojenje na „nervnoj bazi“, te verujete da se to i vama ponekad, događa! Kada smo napeti, imamo važan razgovor za posao ili s partnerom, kada nam se u razgovor uključe „emocije“, događa se da i celo telo reaguje tako što se preznojimo! Neko oseti blagi znoj, a neko bude skoro mokar!

Šta je znojenje na „nervnoj bazi“, zašto tako reagujemo? Da li možemo da se oslobodimo znojenja i, na kraju, da li je dobro da se, u pojedinim situacijama, ne znojimo?

 

Emocije koje izazivaju znojenje?

Emocionalno znojenje nastaje usled straha, stresa, bola, anksioznosti… Dakle, kod jakih emocija i deo je prirodne, fiziološke reakcije u stresnim situacijama. Iako se znojenje može javiti na celom telu, tipično je za dlanove, tabane, ispod pazuha i na čelu.

Znojenje je odgovor organizma na stres i sprema nas za reakciju „borba ili beg“. Ima svojih prednosti jer tako stopala bolje prijanjaju za pod u trčanju, ruka bolje hvata grane… – u slučaju reakcije „bori se“ i „beži“.  No, danas, čovek nema mnogo potrebe za drugim delom reakcije, ali i dalje je izložen stresu, možda i više nego naši preci koji su živeli u prirodi!

Pojačano znojenje, ubrzano disanje i otkucaje srca, tipično je za anksioznost. Ona može biti svakodnevna ili uslovljena situacijim (javni nastup, ispit, izlazak s partnerom).

 

Kada znojenje postaje neprijatno?

Ako se osoba previše znoji i ne može zbog toga da se rukuje s drugima ili bude potpuno mokra, to njoj može biti veliki problem. Ako znojenje postaje neprijatno, osoba svakako poželi da se reši svega toga! No, stručnjaci kažu da fiziološko znojenje ne može  i ne treba da se spreči! To je naša prirodna reakcija! Ako znoj prejako miriše, onda je reč o nečem potpuno drugom! Lek protiv neprijatnog mirisa može biti čišćenje organizma, promena ishrane i uvođenje terapije sokovima i jačanje ishrane svežim namirnicama.

Drugo, ako su vam ruke previše mokre, ne držite stisnute dlanove u pesnicama. Ispružite ih, neka budu u vazduhu, biće vam lakše da ne budete u grču. To podstiče vaš organizam na još neprijatniji osećaj i više znojenja.

Redovna fizička aktivnost je dobra i poželjna jer smanjuje nivo stresa, anksioznosti i oslobađa telo do mlečne kiseline, odnosno, grča. Ubacite meditaciju, jogu, duge šetnje, vožnju biciklom – šta god vam prija od toga. Dakle, izaberite neku tehnika relaksacije za sebe…

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: