Da li ste radoholičar i rob svojih obaveza i posla?

Radoholičar se postaje vremenom, kada utihnu druga interesovanja, zataji privatan život i kada novac i/ili uspeh postanu primarni. To je put koji vas odvaja od porodice, prijatelja, sreće pa i sebe samih. Radoholičar postaje zavisnik od posla, obaveza i zadataka koje stalno sebi nameće i stvara sam ili ih dobija od drugih. Ovo je faza u kojoj se traži neki drugi smisao života, bekstvo od svakodnevice, od problema s porodicom ili partnerom. Tu je i potreba da se zaboravi sve drugo; potreba za uspehom i nezajažljiva potreba za dokazivanjem (sebi ili drugima).

Mnogo razloga može biti u osnovi radoholičarskog stanja (ili faze?) iz koje se teško izlazi… Zapravo, ovde je teško dokučiti šta je uzrok, a šta posledica? Ili to samo tako izgleda?

Radoholičari ne mogu bez obaveza!

Iako se i radoholičari često žale na previše obaveza i posla, oni zapravo ne mogu bez rada! Oni stvaraju ili prihvataju većunu obaveza koje drugi ne prihvataju. Često ne znaju da kažu NE i imaju problem s procenjivanjem sopstvenih vrednosti. Žele da drugi o njima misle najbolje, zato se konstantno dokazuju u svim poslovima koje rade – u firmi, kući, udruženjima, zgradi gde žive…

Radoholičari posebno žene, postaju kao Šiva sa nekoliko ruku, obaveza, poslova! Muškarci radoholičari, zbog previše obaveza postaju, nervozni i socijalno se sve više isključuju, iako im je je potrebno društvo radi potvrde uspeha i statusa.

 

Želite li da stanete?

Radoholičari su u lošim odnosima s ukućanima, skoro da nemaju privatan život i rade od jutra do mraka. Poneki radoholičar, postaje i alkoholičar jer pritisak novih obaveza i način života ne ostavljaju mu mnogo vremena za sopstvena zadovoljstva. Kada vremenom, shvati da je upao u sopstvenu mrežu posla i bežanja, odnosno jurenja sve viših i viših ciuljeva, radoholičat želi da izađe iz kruga, no ne zna kako to da učini. Ovo je momenat kada se otkriva prava razlika između uzroka i posledice, zadatka i cilja. Tada počinje potraga za prijateljima, porodicom i pravom srećom. Kako promeniti život?

Sve počinje odlukom o promeni. Odlukom o zdravlju, jer radooholičari često imaju narušeno zdravlje. Ili odlukom o boljim odnosima. A na odnosima treba raditi. Menjati sebe, najpre, a potom i odnose.

Rešavanje emotivnih stanja, blokada ili strahova, drugi je korak u menjanju života i osvešćivanju radoholičarstva. Meditacija i joga mogu mnogo da pomognu, u fizičkom smislu i stanju promene svesti. Činjenica je da joga postaje svestan način života, odnosno način promene svesti o sebi, drugima i svom ponašanju.

 

Pogledajte i ovo:

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: