Da li ujutru osećate umor i pospanost?

Da li se sve češće ujutru osećate umor i ceo dan vam ste pospani? Da li ste primetili da nam sve više treba sna i energije i da je sve više takvih jutara u mesecu?

Ako ste prethodnu noć do kasno gledali film, to svakako može biti glavni razlog za umor. Ako ste proveli noć na dobroj zabavi, ujutru ćete imati samo jednu brigu, kako da otklonite mamurluk? No, ako to nije slučaj i sve češće se budite pospani i umorni, onda može biti više razloga za jutarnju umor i pospanost. Evo nekoliko uobičajenih razloga za umor posle buđenja.

 

Ako kasno jedete tešku hranu

Kasna večera i loš izbor namirnica pred spavanje učiniće da varenje potraje veći deo noći i da, umesto sna, vaš organizam“ opterećeno radi“ nekoliko funkcija u isto vreme (kada mu nije vreme). Zbog toga ste ujutru umorni i imate velike podočnjake. To je kao kada zadate računaru mnogo zadataka, npr. skidate film i istovremeno, kačite nešto na svoj You tube kanal. Kako radi kompjuter? Usporeno! Posle hamburgera i pomfrita (krompir i meso zajedno se vare oko 8 sati!), masne pljeskavice ili bureka, sigurno nećete lako moći da zaspite i ujutru ćete biti pospani! Najbolja večera je sveža, laka salata ili povrće na grilu. Pečurke takođe mogu biti dobar izbor, neki zdraviji šejk uz dodatak proteina. I sve to do 18-19 časova! Posle toga, uživajte u čajevima, vodi, sokovima…

Ako baš morate kasno da jedete, izaberite lako svarljivu hranu, a to su sirove namirnice!

Spavate li uz uključen televizor?

Činjenica da se naš biloški sat, tj. grupa ćelija u mozgu (koja se zovu i suprakijazmatičko jezgro) usklađuje sa svetlom i tamnom, govori o tome da naš organizam ne može da se odmori ako spavamo uz uključen televizor i svetlo. Naime, ovo jezgro se uskalađuje sa ciklusom svetla i tame u okruženju, u zavisnosti od količine svetla koja ulazi u oko. Fotoreceptori na mrežnjači opažaju svetlo i mrak i šalju signale mozgu da li je dan ili je noć.

Pored svega, pinalna žlezda radi samo ako spavamo u mračnoj prostoriji od 22 časa do 02 ujutru. Zbog toga je posebno važno navikavati decu od malih nogu da spavaju uz ugašeno svetlo, jer će im tako jačati i imuni sistem.

 

Spavate uz uključen mobilni, a ujutru osećate umor i pospani ste?

Pre spavanja, takođe, ne bi trebalo da gledamo TV, koristimo računare, mobilni telefon, niti da spavamo uz uključen mobilni koji pritom i zrači! Čak i najmanje svetlo može poremetiti stvaranje melatonina koji nas čini svežim i odmornim, pokazalo je istraživanja „Sleep in America“ ! Druga naučna istraživanja pokazala su i da melatonin pomaže u borbi protiv raka, dijabetesa, Alchajmerove bolesti…

Bez dobrog lučenja melatonina slabi nam imuni sistem i sve bolesti se mnogo brže razvijaju. No, i najmanja svetlost smartfona, može poremetiti želju za spavanjem i odvesti nas kasnije na spavanje, a potom sledi umor ujutru i pospanost tokom dana.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: