Da li veličina stomaka zavisi od količine hrane?

Pet nedelja jedite zdravije i smanjite veličinu porcija – rezultati će vas iznenaditi posebno veličina vašeg stomaka!

Dijete svakome teško padaju, a uz otežavajuće okolnosti koje donose stres i hormonske promene, sve je još teže….

Ipak i manje invazivnim metodama, možete postići dobre rezultate. Ako unosite manje količine hrane, tokom vremena, vaš stomak se manje rasteže, a vi se vremenom navikavate na manju količinu hrane, te ćete biti i siti i zadovoljni!

 

Smanjite količinu hrane koju unosite

Vaš stomak je mišić. Kada se puni velikim količinama hrane, tri puta dnevno, njegova sposobnost da se rasteže se povećava – isto kao što će vaš biceps postati veći ako vežbate svaki dan. U suprotnom, ako jedete manje obroke tokom dana – kapacitet vašeg stomaka se smanjuje, kaže Rebeka Gros, gastroenterolog i klinički asistent profesor u NYU Langone medicinskom centru. Nakon mesec i po dana ovakve prakse, osećaćete se siti i posle manjeg obroka, a vaše telo će početi da šalje signale da prestanete s jelom ranije.

Ovo izgleda kao svetlo na kraju tunela kada je u pitanju osećaj gladi.

Naravno, postoje i drugu uticaji koji doprinose osećaju gladi, kao što su: nivo hormona, psihološki faktori i osetljivost nerava u stomaku. Ali, od svih njih, rastezanje stomaka je najlakše redukovati, kaže dr Gras.

 

Kako da postignete to na zdraviji način?

Da bismo održavali stabilan nivo energije tokom dana, bez rizika da nivo glukoze naglo padne pre jela, treba da unosimo manje količine hrane više puta dnevno, kaže dr Đina Sam, direktor Gastroenterološkog centra, iz Mount Sinai bolnice. Ali, pošto je ideja o „maloj porciji“ subjektivna, pitali smo doktorkur Sam da nam to pojasni.

Količina koja je najbolja za svaku osobu je individualna, kaže dr Sam, kao što je i afinitet prema određenoj hrani. Ipak dobra osnova bi bila: frape od voća i povrća ili ovsena kaša sa jagodičastim voćem za doručak, zatim kikiriki puter i voće za užinu.

Za ručak pojedite salatu ili pirinač, nakon dva sata, sledi još jedna užina (koštunjavo voće ili jogurt) i na kraju, povrće ili salata za večeru.

 

Koja količina hrane je dovoljna za dobru veličinu stomaka?

Iako izgleda kao mnogo hrane – ne brinite, nećete povećati apetit – dokle god se držite preporučene količine:

  • šaka ovsene kaše, kuvanog pirinča ili povrća;
  • mahunarke veličine dlana;
  • 1 voćka;
  • kašika kikiriki putera ili maslinovog ulja;
  • 8-10 badema;
  • 200 ml veganskog jogurta.

Ako prekoračite ove količine, vaš stomak će brzo ponovo tražiti veće količine hrane. Dakle, ako vam je stomak rupa bez dna – vredi probati, ali zapamtite, potrebno je najmanje pet nedelja da biste videli rezultate!

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: