Da li znate koje namirnice jačaju kosti?

Gustina koštane mase počinje da se smanjuje posle tridesete godine života, a kod žena se ovaj proces ubrzava u prvih deset godina od početka menopauze. Srećom, priroda nam nudi najbolje rešenja da se uspori ili čak potpuno zaustavi smanjenje gustine kostiju.

Kombinacija dobro probrane ishrane i vežbi, ojačaće vaše kosti i smanjiti rizik od preloma u bilo kom životnom dobu.

Izaberite namirnice koje jačaju kosti!

Hrana koja jača kosti i koja ima više minerala i vitamina, najpre mora biti organskog porekla, jer pesticidi i herbicidi uništavaju vitamine u voću i povrću.

Iako nam je kalcijum prva asocija na jake kosti, potrebni su nam i drigi minerali i vitamini.  Pošto se naše kosti sastoje od desetak minerala, osim kalcijuma, trebalo bi da povećamo i unos silicijuma i magnezijuma. Da bi se predupredilo slabljenje kostiju, priroda nam nudi mnoštvo voća, povrća i biljaka, prepunih vitamina i minerala važnih za očuvanje koštane mase. Na prvom mestu komorač i himalajska so, zatim, fermentisano povrće i voće, vitamini A i D, itd.

Komorač jača kosti, čisti pluća i uništava slobodne radikale!

Komorač, takođe jača koseti i riznica je hranjivih materija, uključujući vitamin C, folnu kiselinu, kalcijum i magnezijum. U azijskim zemljama obavezan je u salati, čorbi ili kao povrće. Seme komorača koristi se za slatkiše, a od davnina se primjenjuje i kao osveživač daha, kod problema s varenjem i za izbacivanje sluzi iz pluća. Sadrži i antioksidanse koji pomažu pri smanjenju upala, jačaju imunološki sistem i sprečavaju nastanak raka. U semenu se nalaze i minerali koji povećavaju broj ćelija koje grade kosti.

Izbacite kuhinjsku so iz ishrane i umesto nje koristite himalajsku!

Idealan izvor minerala je i himalajska so koja se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Himalajsaka so jača kosti jer sadrži 84 minerala kao i naše telo. Kuhinjska so je loš izbor za ishranu, jer je oslabljena mineralim i vitaminima i puna je konzervanasa i aditiva. Kuhinjska so podiže krvni pritisak, utiče loše na krvne sudove i srce i povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Himalajska so je najčistija so, lako se apsorbuje i sprečava dehidrataciju organizma.

Ostali nutritijenati koji jačaju kosti

Dobri izvori silicijuma su i krastavci, paprike, paradajz i kopriva, dok je organski kakao najbolji izvor magnezijujma. Dakle, crna čokolada sa 70 % kakaa izuzetno je bogata magnezijumom! Na listi sastojaka važnih za jake kosti je i vitamin K2, kog najviše ima u fermentisanim namirnicama, poput kiselog kupusa i drugog fermentisanog povrća.

Najbolji način za očuvanje zdravlja kostiju je ishrana bogata svežim namirnicama, redovno izlaganje suncu, kako bismo osigurali potrebnu količine vitamina D i A, fizička aktivnost i vežbe koje stimulišu izgradnju i jačanje kostiju. Šetnja u prirodi, po travi ili pesku jača kosti, dok trčanje i hodanje po betonu nisu dobre za njih.

Tokom zimskog perioda najbolje je jesti dosta južnog voća, posebno manga jer je on bogat vitaminom D.  Savet stručnjaka je i da se smanji unos veštačkog šećera i rafinisanih žitarica, kako bi naše kosti ostale zdrave i čvrste u svakoj životnoj dobi!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: