Dečja soba – 7 ideja kako je preurediti!

 

Dečja soba zahteva da ispunite mnogo uslova i obezbedite mnogo stvari i detalja na malom prostoru! Dečje sobe su uglavnom male po kvadraturi, a u njih je potrebno staviti: krevet, radni sto, ormarić i ostaviti prostor za igranje. Kada treba urediti dečju sobu za dvoje dece, onda ostaje još manje prostora za igru zbog 2 kreveta!

Za troje, je ista situacija, mada obično treće dete, ide u sobu s roditeljima.

Evo 7 ideja kako preurediti sobu za decu – za jedno dete, dvoje, troje, pa čak i četvoro!

 

Dečja soba za dečake i dečja soba za devojčice

Soba za dečake i soba za devojčice, uglavnom se razlikuju u izboru boja i naravno sadržaju, tj. izboru igračaka. Roze, plava, zelena, žuta ili bela s detaljima u boji…

Ako imate dosta prostora, onda će vam sve lako stati, ne morate opterećivati previše zidove. U slučaju da je soba manja, onda se igračke i stvari, najčešće stavljaju po policama zakačenim na zidove ili ispod kreveta.

 

U svakom slučaju, uvek je bolje minimalno nameštaja, a što više prostora za igru, šator, igračke, mesto za skrivanje, crtanje… sve što mala deca vole. Kada porastu, postaju isti kao i mi – sve više vremena provode van kuće.

 

Velike dečje sobe

Dosta roditelja se odluči da, kako dete raste, preseli u manju spavaću sobu. Na taj način dete dobija veću sobu za rad i igru, što je i najvažnije. Roditelji su, uglavnom tokom dana na poslu i malo vremena provode u spavaćoj sobi, dok dete u svojoj sobi može provodi veći deo dana!

Da ne bi nosilo stvari i igračke svuda po kući, bolje je ostaviti više slobodnog prostora za igru, igračke, crtanje i kreativnost.

 

Dečja soba za dvoje

Kada se soba uređuje za dvoje dece, prvo o čemu razmišljamo je gde smestiti krevete za dvoje dece. Za manji prostor, to uglavnom, budu dva kreveta, jedan ispod i drugi iznad, tzv. „kreveti na sprat.“

U potkrovlju, ovakav izbor razmeštanja kreveta može izgledati simpatično i lepo. Sobe se mogu preurediti na nekoliko zanimljivih načina.

Naravno, treba misliti i o prostoru za garedrobu, rad i igru.

Dečja soba za troje i četvoro

Kako izgleda jedna soba za troje ili četvoro dece? Činjenica je da je to, u većini slučajeva samo spavaća soba, dok je prostor za igru i rad, u nekoj drugoj sobi.

Važno je da ovakav prostor bude ofarban u svetle boje kako bi soba delovala prostranije i svetlije. A detalji će „obojiti“ sobu i dati joj toplinu.

Uz dosta kreativnosti i ovakve sobe mogu izgledati lepo, ušuškano i toplo.

 

 

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: