Kako deluje prirodna medicina?

Nekada je prirodna medicina bila jedini mogući način lečenja, jer nije bilo ni hirurgije, niti farmacije. Drevna kineska narodna medicina danas je dobrim delom ušla u zvanične načine lečenja, dok se na Istoku i dalje zvanično koriste biljke i tinkture koje su se koristile i pre Krstaških ratova.

Naše podneblje bogato je raznovrsnim lekovitim biljem, pa i cvećem – (floriterapija), koje su najviše koristi u lečenju u vidu čajeva, melema, tinktura…

Foto: CCO Licence

Mnogo vekova kasnije, zapadna medicina, koju je podigla porodica Rokfeler i isfinasirala kroz svoje sisteme obrazovanja, preuzela je primat, a prirodnu medicinu nazvala drugom, tj. „alternativom“.

Danas, svako od nas, može izabrati razne vidove lečenja koji su zvanično priznati u skoro svim zemljama. Evo i kratkog podsećanja kako deluje prirodna, biljna medicina o čemu piše Mišel Šofro Kuk (Michelle Schoffro Cook), doktorka prirodne medicine i autorka 17 knjiga.

 

1. Prirodna, biljna medicina daje rezultat!

Dok farmaceutska industrija daje milione dolara na testiranje svakog leka da bi saznala da li on deluje i koje su mu kontraindikacije, za prirodnu medicinu koja se koristi skoro od postojanja čoveka, postoje hiljade potvrda koliko je moćna.

Da, prirodna medicina daje dobar rezultat i deluje u to nema sumnje – ističe Mišel i dodaje, da svakodnevno čita nove dokaze o njenom dejstvu.

 

2. Biljna medicina je bezbednija od farmaceutskih lekova

Foto: Samer Daboul

Za čuvanje, upotrebu i kombinovanje bilja s drugim biljem, nisu nam potrebna duga upustva, niti liste s kotraindikacijama. Kada se pravilno seku, gaje, skladište i koriste, većina lekovitog bilja je bezbednija od farmaceutskih lekova.

Tokom upotrebe farmaceutskih lekova, posebno tokom dužeg perioda, dolazi do velikog broja neželjenih posledica i problema u zdravlju.

 

3. Prirodna medicina je najdostupnija!

Svako živo biće na planeti ima pravo da se leči i odgovorno je za svoje zdravlje. O zdravlju maloletne dece brinu roditelji, koji takođe, biraju sve dostupne oblasti lečenja.

Lekovito bilje svima je dostupan vid lečenja. I najpovoljniji, svakako. Dobro je znati da su prirodni lekovi svima dostupni i mnogo povoljniji od farmaceutskih lekova – objašnjava Mišel.

Drugo, cela planeta je prekrivena prirodnim lekovima i biljem. Ne postoje nestašice sladiča, žalfije, ruzmarina, belog luka ili nane!

 

4.  Prirodna medicina je sinergična

Foto: CCO licence

Za razliku od farmacije, prirodna, biljna medicina sadrži vna destine ili stotine isceljujućih sastojaka. Svaka biljka ima veliki broj pozitivnih efekata na naše zdravlje. Neko lekovito bilje, poput crnog kima, pojačava dejstva drugih biljaka. Biljke deluju u sinergiji jedne s drugim, dok neki farmaceutski lekovi mogu biti opasni u kombinaciji.

Biljna medicina se može koristiti i u kombinaciji sa svim drugim medicinama. Postoje mnogobrojni prirodni lekovi, od lekovitog bilja, začinskog bilja, voća, cveća i semena koja mogu koristiti i bebe od nekoliko meseci.

Prirodna medicina je održiva.

Izvorni tekst možete naći na: www.care2.com

Pogledajte i ovo:

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: