Destinacije koje treba izbegavati u 2018. godini!

Venecija, foto: Pixabay.com

I dok se većina medija trudi da preporuči najbolja turistička mesta za 2018. godinu, evo i koje destinacije ne bi trebalo posetiti ove godine! Naime, CNN je objavio listu mesta koje treba izbegavati u 2018. godini. Razlog je preveliki broj turista, konstantne gužve na ulicama, a nadasve, ugrožavanje eko sistema i kulturne baštine samih mesta.

Ako ih niste videli do sada, bolje izaberite druge destinacije za odmor ili za turistički obilazak, a ovih 12 destinacija ipak, preskočite.

 

Barselona, Venecija, Dubrovnik

Barselona, foto: Carlos Pernalete

Šta je zajedničko Barseloni, Veneciji i Dubrovniku, osim da su sva mesta okružena vodom i da su to veoma stari gradovi? Prepuni su turista iz celog sveta koji žele da vide njihovu arhitekturu, kulturnu baštinu, čuju po neku priču o Gaudiju, kupe masku ili uživaju na koncertu na glavnom trgu u Dubrovniku.

Ipak, ako ih do sada niste posetili, možda biste mogli da ih upišete u agendu putovanja neke naredne godien? Mada, ako ste u blizini Venecije ili Barselone, teško je odoleti da ne svratite u ove gradove. Ili ako ste na jedrenju da ne posetite i Dubrovnik…

 

Skaj, Galsapagos i Santorini

Galapagos, foto: Pixabay.com

Veoma populrane destinacije, proglašene su za najromantičnija mesta za dvoje, idealne za medeni mesec, destinacije s najlepšim pogledom na zalazak sunca (Santorini)… I zaista, kada vidite oko sebe stotine ljufi koji posmatraju zalazak sunca, osetite neku finu energiju i lepotu…

Svakako će ova mesta, izazvati još jednu dilemu da li putovati baš tamo ove godine ili ne…

 

Tadž Mahal u Indiji, Maču Piču u Peruu i Butan

Tadž Mahal, foto: Chee Huey Wong

Zbog najpoznatijih spomenika preplaviljene su ulice, gradovi, a posebno sama istorijska mesta i arheološka nalazišta. Butan ne izlazi na more, ali je u blizini Himalaja, kao i Indije i Kine. U ovoj lrajlevini je „Rast nacionalne sreće“ važniji od rasta društvenog bruto prihoda, zbog čega su ovu destinaciju (kakva kontradiktornost), Njujork tajms (New York Times) i magazin Afar (Affair), proglasili za obaveznu destinaciju koju vredi posetiti u 2018. godini! I šta sad, putovati ili ne?

 

Mont Everest, Antarktik i Ćinkve tere

Na spisku su se našli i Mont Everest, Antarktik i pet naselja u Italiji poznatih i kao Ćinkve tere. U poslednjih 12 meseci ova popularna turistička odredišta pokušavaju da smanje broj turista jer narušavaju njihove krhke ekosisteme. Zbog velikog broja turista počela je i da puca infrastruktura, a lokalnom stanovništvu smeta konstantna gužva.

Možda je ipak bolje da razlislite o Portugaliji, Siciliji, Grčkoj, Maldivima ili o najboljim ski centrima za 2018. godinu ili o najlepšim gradovima Evrope i najlepšim plažama sveta?

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: