Divčibare – slavuji i aktivan odmor u prirodi

Teško da postoji osoba u Beogradu i okolini, a pogotovo u valjevskom kraju koja nije čula za Divčibare. Turističko-planinski kraj, na  100 km od Beograda i 40 km od Valjeva, poznat je i rado posećen u svako doba godine. Divčibare su mesto za sportske kampove, nastavu u prirodi, porodične izlete, planinarske akcije, skijanje i planinski biciklizam ali i klimatsko lečilište.

 

Divčibare su naselje

Mnogi misle da su Divčibare planina. Tačno je to sa su naselje, a može se reći i visoravan na obroncima predivne planine Maljen koja pripada Valjevskim planinama, odnosno Dinarskom planinskom sistemu. Naziv Divčibara ili „Devojačke bare“ nastao je po mladoj čobanici, koja se udavila u reci Crnoj Kamenici.

Divčibare su na nadmorskoj visini od 980 m, dok vrhovi Maljena dostižu 1.104 m, koliko je visok vrh Kraljev Sto. Nešto niži su Crni Vrh (1.096 m), Stražar, Golubac i Velika Pleća. Najpoznatije reke na Maljenu su Crna Kamenica, Crna reka, Bukovska reka kao i vodopad Skakalo, šesti u Srbiji sa 30 m visine.

 

Planinski slavuji i beli bor

Cela planina bogata je predivnim livadama i šumama, prvenstveno četinarskim. Jedinstven je slučaj u Srbiji da se na ovoj planini pojavljuje šuma belog bora bez prisustva crnog bora. Ovde mirišu narcis, zlatni ljiljan, majčina dušica i drugo planinsko cveće. Mame mirisom i šumski plodovi jagoda ili divlje borovnice, kupine i maline.

Ništa manje nije bogatiji i životinjski svet. Najviše ima srna, zečeva i veverica, zatim kuna belica i kuna zlatica, a pojavljuje se i divlja svinja. Nekada je bilo i dosta vukova i lisica. Od pernate divljači najviše ima jarebice kamenjarke, a u klisuri Crne reke može se videti i beloglavi sup. Ovde je jedno od dva staništa planinskih slavuja u Srbiji.

 

Aktivan odmor za sve ukuse

Pešačke staze od centra Divčibara ka vrhovima Maljena odlično su uređene i markirane, tako da su pogodne i za najmlađe posetioce. Sa vrhova se mogu videti valjevske planine, Cer, Golubac, Ravna gora, Suvobor, Tara, Zlatibor i Kopaonik.

„Maljen svojim prostranstvom i raznolikošću reljefa ima šta da ponudi i ozbiljnijim planinarima“- potvrđuje naš sagovornik, planinar Đjuro Sekulić.

Pored pešačenja Maljen je izazovan i za biciklistiške ture, kao i moto avanture po strmim padinama. Od prošle godine, pored panoramske vožnje žičarom, omogućen je i olakšan prevoz za biicikle.

Aktivan odmor u prelepoj prirodi, možete upotpuniti i streličarstvom.

Zimi je skijanje, pored sankanja za najmlađe, najvažniji sport na planini. Postoje dve uređene skijaške staze, ski staza “Centar” i novija “Crni Vrh”, koja odgovara i veštijim skijašima.

 

Kraći ili duži odmor u prirodi

U centru Divčibara su lokani restorani u kojima se možete okrepiti nakon aktivnosti u prirodi. Okruženo drvećem, tu je i dečje igralište, koje pruža mogućnost za razne aktivnosti i igre na čistom vazduhu.

Ako planirate duže da boravite na Divčibarama smeštaj možete pronaći u nekoliko hotela, odmarališta i konačišta, a tu su seoska turistička domaćinstva.

A ukoliko razmišlate o vikend kući, ovaj kraj bi vam se, bez sumnje, dopao.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: