Dobrobiti meditacije u svakodnevom životu

Tražeći efikasne i brze načine na koje moderan i veoma zaposlen čovek, može da se opusti, neutrališe stres i spremi za novi dan, stigli smo i do joge i meditacije. Učitelji meditacije kažu da ne postoji bolji način da se smirite i razvijete svoju intuiciju i mentalne moći od meditacije.

Među mnogobrojnim načinima, koji mogu neutralisati stres i napetost i olakšati svakodnevni život pod pritiskom raznih problema, u poslednjih nekoliko decenija, meditacija zauzima sve značajnije mesto.

Ovaj vid opuštanja uma i tela i postizanja ravnoteže u životu, stiže nam iz Indije, u okviru nauke o životu – ajurvede.

 

Otkrijte tišinu u svom umu

Meditacija nije prisiljavanje umu na tišinu, već nalaženje postojeće tišine u sebi. Tišina je mesto na kojem se rađaju emocije poput: sreće, novih ideja, nežnih osećanja empatije. Tu su i doživlji ljubavi koje haotična buka unutrašnjeg dijaloga, na žalost lako nadjača.

Ko u svom umu otkrije tišinu, lakše se bori sa problemima. Tada se više ne obraća pažnja na haotične, a često i bezrazložne brige koje izazivaju zabrinutost, gnev, patnju ili strah – istiće naš sagovornik Milija Petrović, učitelj meditacije.

Dr Dejvid Orme Džonson, psiholog i istraživač proučio je zdravstveno stanje 2 000 meditanata i otkrio zapanjujuće rezultate. Meditanti su imali manje zdravstvenih problema i ređe su odlazili lekaru, nego oni koji nisu meditirali i to:

·      46, 8% meditanata starosti od jedne do 19 godina,

·      54,7% u uzrastu od 10 do 39 godina i

·      73,7 posto u dobi od 40 i više godina.

 

Meditacija umiruje i leči

Kada je reč o specifičnim i teškim bolestima, popust srčanih bolesti i tumora, rezulati su takođe odlični za one koji meditiraju.

  • 87,3% meditanata je ređe primano u bolnicu zbog srčanih bolesti i
  • 55,4 meditanata je ređe primano u bolnicu zbog benignih i malignih tumora.

Svi smo žrtva sećanja, zabrinutosti, zameranja, maštanja, sanjarenja, neostvarenih nadanja ili snova. Tišina uma, kojoj se teži u meditaciji, oslobađa od prošlosti. Međutim, pronalaženje tišine u sebi, za početnike nije ni malo lak posao.

Blagodeti svakodnevnog meditiranja su: poboljšanje celokupnog zdravstvenog stanja, postizanje ravnoteže uma i tela, bolja koncentracija i kvalitet sna i spavanja, otklanjanje uzroka psihosomastkih bolesti, uravnoteženost raspoloženja i smanjenje anksioznosti – ističe Slavica Hinić, instruktorka meditacije.

Dokazano je da meditacija usporava starenje i podmlađuje organizam i pojačava proizvodnju hormona nadbubrežne žlezde (DHEA dehidroepiandrosteron). Ovaj hormon utiče na bolji imunitet, bolji mišićni tonus i pamćenje. Količina ovog hormona se inače, s godinama smanjuje (u 75 odstaje na 5%).

 

Meditacija dobro utiče i na odvikavanje od bolesti zavisnosti

Mnogobrojna istraživanja sprovedene u svetu, pokazala su snagu meditacije u lečenju težih bolesti zavisnosti, poput odvikavanja od heroina, marihuane ili drugih vrsta droga, odvikavanju od alkohola i od pušenja.

U odnosu na klasične tretmane odvikavanja od bolesti zavisnosti, gde je posle skoro dve godine, 1/6 smanjila ili potpuno prestala da koristi droge, dok je broj zavisnika koji su primenjivali i mediciju tokom lečenja, smanjen skoro za 82%.

 

Pogledajte i ovo:

 

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: