Dodelom „Otvorene knjige“ završen 62. Sajam knjiga!

Tek završeni 62. Sajam knjiga u Beogradu, posetilo je od 170 000 ljubitelja pisane reči. Rekordan broj posetilaca bio je u subotu kada je ulaznicu kupilo čak 33 000 posetilaca!

Na poznatoj međunarodnoj manifestaciji učestvovalo je više od 519 direktnih izlagača, skoro 40 više nego prethodne (prošle godine ih je bilo 480). Domaćih direktnih izdavača bilo je ukupno 403, a inostranih čak 116, dok je prošle godine bilo 68. Posećenost ove manifestacije pokazala je veliku populranost knjiga i interesovanje za nove naslove. Ljubitelji proze i poezije svakodnevno punili su sajamske hale u potrazi za novom knjigom, omiljenim autorom i autorkom i aktuelnim sajamskim popustima.

 

 

Više od 1000 autora knjiga savremenih autora nemačkog govornog područja

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga počasni gost su bile četiri zemlje nemačkog govornog područja: Nemačka, Švajcarska, Lihtenštajn i Austrija. Posetiocima je predstavljeno oko 1 000 knjiga savremenih autora iz ove četiri zemlje.  Zahvaljujući saradnji sa sajmom knjiga u Frankfurtu i Glavnim udruženjem austrijskih knjižara, premijerno su predstavljena čak 350 naslova.

Sajam je otvorio književnik Karl Markus Gaus. Na Sajmu knjiga mogao se naći i kupiti veliki broj knjiga za decu i odrasle i naslova na srpskom jeziku i mnogobrojnim stranim jezicima. Pored nemačkog, engleskog i drugih jezika, Indija je predstavila čak 150 naslova iz svoje zemlje.

Simboličnu «Otvorenu knjigu» zamenik ambasadora Nemačke, Aleksandar Jung, predao je ambasadoru Maroka, čija zemlja će biti počasni gost 63. Međunarodnog Sajma knjiga.

 

Roman Volta Vitmana „čekao“ je 165 godina!

Na Sajmu knjiga bilo je 1 033 učesnika i to izlagača, siuzlagača i firmi iz ove oblasti.

Sajam je obeležio i roman Volta Vitmana koji je pronađen posle 165 godina!

Prvi put su predstavljeni i gradovi, a Novi Sad je bio prvi domaćin. Najbolji izdavač ove godine na Sajmu knjiga, prema oceni žirija je Akademska knjiga, drugo mesto je zauzela Laguna, a treće Arhipelag.

Najprofesionalnija izdavačka kuća je Laguna dok su drugo i treće mesto zauzeli Geopoetika i Arhipelag. U komisiji su bili Dragan Bogutović, predsednik, („Večernje novosti“), Tatjana Nježić („Blic“), Marija Miljević Rajšić (RTS) i Meliha Pravdić (Radio Beograd).

Sajam je trajao punih 8 dana – od 22. do 29 oktobra. 2017. godine.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: