Drugi festival „Kuhinje sveta“ održaće se Kragujevcu

Festival „Kuhinje sveta“ održaće se u Kragujevcu 16.6.2018. godine u Zastavinoj bašti (Kosovska ulica) u centru Kragujevca. Posle uspešno održanog festivala u Beogradu koji je okupio poznate proizvođače posuđa, opreme za pripremu i serviranje hrane i proizvođače hrane i pića, drugi festival „Kuhinje sveta“ održaće se u srcu Šumadije.

Specijalni gosti prvog festivala bile su ambasada Indonezije i ambasada Makedonije.

 

Šumadijske boje, svetski ukusi!

Kragujevac će prvi put biti domaćin međunarodnog festivala koji spaja ukuse, mirise, arome i specijalitete iz Srbije i sveta. Tamo gde se spajaju mirisi i ukusi iz cele Srbije, kao i raznovrsne prirodne lepote, spojiće se i srpska tradicija i kultura i svetski standardi u pripremi hrane.

Neobični dodaci u medu – voće i začinsko bilje, bezglutenski keksići ručno rađeni, namazi od raznih vrsta pečuraka, poznati brend za proizvodnju aparata koji u domaćinstvu može zameniti sve druge aparate i mnogi drugi, predstaviće se posetiocima festivala „Kuhinje sveta“ u Kragujevcu.

Planirano je i takimičenje Kragujevčana u spremanju raznovrsnih jela koje će ocenjivati poznati žiri, a najbolji će dobiti vredne nagrade!

 

Festival za Srbiju i svet!

Prvi festival „Kuhinje sveta„, 20-21.4.2018. godine, okupio je proizvođače francuskih sireva, argentinskih slatkiša, indonežanskih nudli i mnoštva srpskih proizvoda. Testenine od prepeličinih jaja, med s dodacima voća i začina, veganski ćevapi i začini od veoma ljutih paprika mogli su se kupiti na festivalu. Pored toga, posetioci su degustirali i sladoled od domaćih sorti voća, povrća i vinove loze. Na festivalu su se predstavili i proizvođači čokolade sa stevijom, sirovih, zdravih jela, proizvodi od aronije, suvih šljiva, tartufa, proizvođači make i sirovog kakaa…

Među izlagačima Festivala, našli su se i probrani proizvođači domaćih vina i piva.

 

Besplatne radionice za sve generacije!

Tokom dva festivalska dana održano je više 10 besplatnih radionica za decu i odrasle o raznovrsnim temama u ishrani. Među poznatim licima koja su vodila radionice našle su se: Maja Volk, Olivera Rosić, Snežana Jandrlić, Danijela Pantić Conić, Maja Petrović i drugi.

Veliko interesovanje posetilaca izazvalo je i predavanje o bezglutenskoj ishrani, priča iz iskustva Ankice Milić i radionica poznatog indonežanskog kuvara Agusa Susetia.

Najmlađi posetioci na festival su dolazili u kolicima za bebe! Naime, tokom 2 dana festivala organizovano i čuvanje dece, kao i kreativne radionice za najmlađe na kojima su mališani učili da koriste nož u ishrani i slagali zanimljive kocke, slova i crtali.

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: