Đumbir: 5 dobrih razloga da ga koristite!

ginger TOP PHOTO

Na prvi zalogaj, osećamo gorko-ljut ukus, koji ubrzo nestaje, a zamenjuje ga snažan osećaj svežine. Pričamo o đumbiru, orijentalnom začinu, poreklom iz Azije. Već je zauzeo svoje mesto na našim tanjirima kao efikasan neutralizator teških ukusa, pre svega od ribe. Ali, osim što uspešno začini naša jela i aromatične čajeve, đumbir pomaže našem metabolizmu da pretvori hranu u energiju, čineći telo lakšim i toniranijim.

a cup of ginger lemon tea (1)

Prisutan već milenijumima u Ajurveda medicini, đumbir sadrži džindžerin i šogaoli, zaslužne za njegovu pikantnu aromu, ali i smole i esencijalna ulja, koja mu daju korisna i lekovita svojstva. Na primer, mučnina u njegovom korenu nalazi neprijatelja broj jedan! Đumbir je prirodna alternativa lekovima protiv morske bolesti. Ima snažno dejstvo protiv nadutosti stomaka, pomaže kod gorušice i utiče na izlučivanje žuči.

Uz to, đumbir:

  1. UBRZAVA METABOLIZAM: dnevna doza od 500 do 2.000 mg je neverovatno efikasna u reaktivaciji metabolizma, a ne treba zanemariti ni drenažni i anticelulitni efekat, usled ubrzavanja cirkulacije.
  2.  IMA ANTIOKSISANTNI EFEKAT: zahvaljujući vitaminima A, C i E koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala, odlaže pojavu bora, sprečavajući oksidaciju ćelija. ginger lemon tea
  3. ELIMINIŠE NADUTOST STOMAKA: zahvaljujući svom sastojku džindžerolu, opušta mišiće organa za varenje i bori se protiv nadutosti stomaka, eliminišući nepotrebne gasove.
  4.  POBOLJŠAVA VARENJE: čaj od đumbira sa limunom, posle jela, uklanja težinu u stomaku. Takođe, đumbir efikasno uklanja zadah iz usta, sprečavajući bakterijsku fermentaciju i akumulaciju toksina.
  5. POBEĐUJE GLAVOBOLJU: zahvaljujući esencijalnim uljima, deluje protiv neuralgijskih bolova, kao što su zubobolja, zgrčeni mišići ili reumatski bolovi.

sushi

Obavezno obratite pažnju ukoliko patite od kardiovaskularnih bolesti. U tom slučaju, delovanje đumbira bi moglo da bude kontraproduktivno, pa obavezno konsultujte svog lekara.

Svež ili u prahu, đumbir vam može olakšati život, regulišući metabolizam, a naročito olakšavajući varenje. Ipak, nemojte preterivati: izreka „previše dobrih stvari“ se ne odnosi samo na savremnu umetnost.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: