Ekcemi kao posledica preosetljivosti na hranu

Poslednjih decenija, kod mnogih se pojavljuju ekcemi, a najčešće kod dece. Mnogo je i kontroverzi o hrani kao uzroku ekcema, jer koliko stručnjaka potvrđuje vezu između ishrane i ovog oboljenja, isto toliko ima i onih koji to osporavaju. Činjenica je da kod oko 25 odsto odraslih kod kojih se pojavljuju ekcemi, postoji preosetljivost na neku vrste hrane. Istraživanja pokazuju i da je kod obolele dece, taj procenat veći za pet odsto, a hrana je glavni uzrok kod mališana do dve godine. Istraživanja su pokazala da neke vrste hrane izazivaju pojačan svrab, što uzrokuje često češanje i pogoršava postojeće ekceme. Ove vrste namirnica se lako prepoznaju, jer izazivaju naglo pogoršanje stanja ekcema od 24 do 36 časova posle uzimanja. To su obično mleko, jaja, soja, paradajz i citrusi.

 

Ekcemi i dnevnik ishrane

Većini obolelih lekari savetuju da promene način ishrane, jer to može imati presudnu ulogu u ozdravljenju. Pažljivo planirajući ishranu ovi pacijenti su bliži razumevanju uzroka ekcema, jer mogu da pronađu razlog nenadanih i čestih pogoršanja stanja. Ukoliko sumnjaju da je možda hrana uzrok, trebalo bi da znaju koju hranu smeju da jedu, a koju ne. Za 4 do 6 nedelja može se uočiti moguća povezanost hrane i ekcema. Pošto ne postoji univerzalan test kojim bi se otkrila preosetljivost na hranu, važno je da znaju kako prepoznati “potencijalne okidače”. Preporučuje se da pacijenti ili majke dece vode dnevnik ishrane, precizno beleže namirnice koje uzimaju i moguću reakciju kože posle jela. Tako će posle uzimanja na primer, paradajza lako primetiti ponavljanje simptoma kao što su svrab, pojačana osetljivost kože ili pojava crvenila.

 

Hrana koju treba izbegavati

 

Na spisku namirnica zabranjenih obolelima od ekcema su:

  1. rafinisani ugljeni hidrati i šećeri, jer mogu da poremete metabolizam esencijalnih masnih kiselina (to je, inače u disbalansu kod osoba koje imaju atopijski dermatitis),
  2. masti iz crvenih mesa i mlečni proizvodi, budući da podstiču zapaljenja i upalne procese,
  3. biftek, svinjsko i jagnjeće meso i
  4. kafa, jer utiče na rad nadbubrežnih žlezda i izaziva stres.

 

Dozvoljene namirnice za obolele od ekcema

Svima koji se bore protiv ove neprijatne, iritirajuće i nepredvidive bolesti, preporučuju da što više konzumiraju:

  1. Integralne žitarice, presno voće (crveno i bobičasto) i povrće (žuto i zeleno),
  2. semenke bundeve, susama i suncokreta, kao i koštunjavo voće,
  3. pasulj i sočivo, jer je dokazano da ublažavaju simptome atopijskog dermatitisa i
  4. razblažene sveže sokove voća i povrća.

Pogledajte i ovo:

1 Comment
  1. Kada navodite ovakve i slicne tvrdnje, morate da navedete i linkove za istrazivanje i statistike o kojima govorite. U protivnom delujete sarlatanski.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: