Elis Lovrić – muzika, sreća i dobrota stvaraju zavisnost!

Foto: Vedran Podgorilić

Svestrana umetnička priroda vodila je Elis Lovrić od studija španskog i italijanskog jezika u Zagrebu, hrvatske drame u Rijeci, preko akademije „Silivio d Amiko“ (Silvio d’Amico) u Rimu, nazad do njenog Labina i Pule. Na tom putu ima mnogo dramskog i pozorišnog rada, uloga u mjuziklima i solo pevanja. Bez obzira na veliki uspeh, Elis Lovrić je od scene oduvek želela više! Kad shvati da pevuši neku novu melodiju ili nove reči, onda brzo uključi telefon i snima. Većinu pesama Elis sama oblikuje, jer kada je neki tekst ispiriše, odmah stvara i melodiju.

 

„Čekanje“ svog života je prošlost

Posle magičnog koncerta u Zagrebu 31. januara i objave video spota za prvi singl “(A)Merika“, vreme za Elis kao da se ubrzalo. Nove saradnje i gostovanja, susreti i deljenje svega što je usrećuje s divnim ljudima put je njene životne misije i ostvarenja snova za kojim je čeznula.

„Taj osjećaj kad pjevam sama kod kuće, na mom tabureu, kad me prolaze trnci… sad je to vrlo intenzivno počelo izlaziti i na van. Sada su tu TV, radio, portali, časopisi… osjećam se dobro u tome“ – iskreno govori Elis.

foto Nebojša Uglješić

Potpuno je ispunjava to što sada radi, jer dugo je bila na “čekanju“ svog života. Baš kao i Ptić (Tić), njena prva pesma. Nametnute partnerske definicije sputavale su je u izražavanju svojih želja i svog bića. Sada je sve potpuno drugačije, jer u njenom životu, više nema mesta za strahove i ograničenja iz detinjstva i mladosti.

 

Uz malu pomoć….

foto Hassan Abdelghani

(A) Merika je njen prvi album koji je zamislila, kreirala i isproducirala. Imala je odlične saradnike: Mateja Zeca koji je snimao, miksao i ko-producirao album, dizajnera Matjaža Ferenca, prevodioca na portugalski Milana Puha, prijatelje koji su uskakali prema potrebi, nekoliko institucija koje su podržale projekat. No, sve je prolazilo kroz njene ruke.

„Bila sam jedina osoba s vizijom svega i to je uistinu, bila jedna zabavno-ozbiljna igra “ – kaže s osmehom Elis.

Pored albuma, istovremeno je izdala i prvu na svetu dvojezičnu labinsko-portugalsku knjigu “Pjesma (Kanat) od mora“  (O canto do mar’).

 

 

Četiri maternja jezika

foto Hassan Abdelghani

Album u sebi sadrži i bonus track na portugalskom jeziku “O canto do mar“, prepev njene „Pesme od mora“.

Prvi put je snimila svoju pesmu na drugom jeziku i srećna je što brazilcima izaziva emociju. Labinski je njen maternji jezik. Elis ima 4 maternja, ako je istina da sve što naučiš do 6 godine je tvoj maternji jezik. U početku je pisala na engleskom i hrvatskom, kasnije na italijanskom i nemačkom. Labinski je došao na red u presudnom momentu njenog života i duboko obeležio njen put.

 

Sreća, dobrota, zavisnost

Nastupala je u Beču, Linzu, Imoli, Rimu, Assisiju, Genovi, Siciliji, u amfiteatru na Taormini s orkestrom, Egiptu, Poljskoj, Rumuniji, Brazilu. Njeni koncertu postaju velika sreća, a kad se sreća deli kao da postaje deo nečeg većeg i neuhvatljivog.

„Dobrota koja se tada širi je tako lijep i oplemenjujući osjećaj, da stvara potrebu za još. Ako je to ovisnost, onda je to dobra ovisnost“ – dodaje Elis.

foto Marko Pletikosa

Koncert u Zagrebu bio je prava čarolija. Možda zbog punog meseca? Prožimanje s publikom i osećaj da dišete zajedno, kao da ste „kod kuće“ su neopisivi.

Elis često nastupa sama ili sa violončelisticom Bikom Blasko, gajdašem Stjepanom Večkovićem i sa vokalisticom Dženi (Jenny) Bajlo Brković.

„Možda je i smisao biti na sceni i istovremeno osećati se kao kod kuće. Pevati kao kad si sam – u potpunom miru i bezvremenskoj ekstazi“- pita se i zaključuje naša sagovornica.

Elis uskoro dolazi u Beograd na Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, te će i pubika u Srbiji imati priliku da je čuje i vidi.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: