Evo 5 razloga da zavolite gljive!

Gljive nude različite bogate ukuse i daju zadovoljavajuću teksturu obrocima. Bez obzira na vrstu – šampinjone, lisičarke, bukovače, portobelo ili neke druge, ima mnogo razloga da ih češće jedete!

One imaju i veliku količinu hranljivih sastojaka! Zavisno od vrste i mesta gde rastu, mogu primiti svojstva biljaka ili životinja, a zapravo nisu životonjskog porekla!

Pogledajte još 5 razloga zbog kojih treba da zavolite gljive o kojima piše Mišele Šofro Kuk, doktorka prirodne medicine (Michelle Schofro Cook).

Pečurke imaju lekovita dejstva!

Najnovija istraživanja pokazuju da pečurke sadrže snažna terapijska jedinjenja za koja je utvrđeno da značajno smanjuju slobodne radikale povezane sa srčanim oboljenjima i karcinonom. Takođe su dobre protiv Alchajmerove bolesti, za očuvanje vitalnosti organizma i za zdravu jetru.

Gljive podmlađuju!

Glutation kojeg ima u pečurkama pomaže u uništavanju slobodnih radikala povezanih sa starenjem i bolestima. Veće količine glutationa u ishrani smatraju se dobrim kod lečenja sindroma hroničnog umora, autoimunih poremećaja, bolesti jetre i autizma. Takođe, dobre su i za osobe koji pate od osetljivosti na životnu sredinu. Glutation pomaže kod detoksikacije jetre od toksina.

 

Divlje pečurke imaju više nutritijenata!

Istraživanje na 13 vrsta pečuraka pokazalo je da one sadrže dva antioksidansa – ergotionein i glutation, zbog čega časopis „Fud kemestri“ (Food Chemistry) smatra da oboaveznon treba da ih uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu. Dok su sve testirane pečurke sadržale ove antiejdžing hranljive materije, ustanovljeno je da prašumske pečurke sadrže najviše ovih nutrijenta.

 

Pečurke čuvaju funkcije mozga!

Istraživači su takođe otkrili da kuvanje pečuraka nije uticalo na nivoe ova dva hranljiva sastoka, što ukazuje da su otporni na toplotu, te da se ne menja njihova hranljiva vrednost.
Vodeći istraživač na studiji, Robert Bilman nada se da će biti više studija o vezu između pečuraka i mozga, tj. neuroloških bolesti kao što su Parkinsonova i Alchajmerova. On je ukazao na to da su viši nivoi ergotioneina povezani sa nižim učestalostima ovih bolesti mozga ali, ostaje nejasno kako su povezani.

Tri grama ergotioneina (oko 5 šeširića gljiva svakodnevno) je sasvim dovoljna za odlično funkcionosanje mozga, pokazala su istraživanja!

 

Pečurke se brzo spremaju!

Grilovane pečurke:

Portabelo pečurke (mogu i veći smeđi šampinjoni veći) možete grilovati, potom dodati malo maslinovog ulja i posliti. Možete ih jeste tako spremljene ili napraviti sendvič od njih.

Pečurke u supi!

Na kraju kuvanja dodajte šaku aromatičnih pečuraka, kao što su lisičarke ili šitake pečurke u varivo ili supu. Možete ih dodati i u bilo koje povrće i pirinač da biste poboljšali ukus i aromu.

Sirove pečurke

Pečurke možete konzumirati i sirove na nekoliko načina. Za sirovu ishranu preporučuju se šampinjoni i bukovača, dok se ostale pečurke mogu koristiti sušene.

Uživajte u ukusima i gljivama uz dodatak nekog preliva ili majoneza, u zimskoj salati, špagetama…

Tekst je preuzet sa sajta: http://www.care2.com

Druge recepte za jela s pečurkama pogledajte ovde:

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: