Evropski festival animiranog filma BALKANIMA u DKSG

Tokom pet dana 15. Evropskog festivala animiranog filma BALKANIMA biće prikazano preko 160 animiranih filmova iz više od 25 zemalja Evrope. Svaki dan, festivalski takmičarski program otvoriće po jedan animirani film iz domaće animirane kinematografije, izuzev trećeg dana koji će započeti filmom III Marte Pajek.

Festival Balkanima ove godine prikazuje filmove iz Belgije, Belorusije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Danske, Hrvatske, Češke, Estonije, Francuske, Mađarske, Nemačke, Italije, Irske, Izraela, Litvanije, Letonije, Makedonije, Holandije, Poljske, Rusije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Švajcarske, Španije, Turske i Velike Britanije. Selekcija filmova predstavlja presek najznačajnih animiranih ostvarnja iz prethodne godine, od kojih su mnoga osvojila nagrade na prestižnim festivalima.

 

Bivša Jugoslavija na platnu

U Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu, od 2 do 6.10.2018. godine, biće prikazana tri srpska ostvarenja koja su osvojila nagrade na značajnim internacionalnim festivalima: Muzičke traume, reditelja Miloša Tomića, animirani film Eho u režiji Boriše Simovića i Koste Rakićevića i Neputovanja autorskog tima koji čine Nikola Majdak i Ana Nedeljković. Od nagrađivanih autora iz regiona, u takmičarskom program su i slovenački film The Box, Dušana Kastelice i animirani film Biciklisti, hrvatskog autora Veljka Popovića, nagrađen u Anesiju.

 

Studnestski programa

U studentskom takmičarskom programu biće prikazana 44 animirana filma (4  filma su nastala kao diplomski i master radovi Fakulteta primenjenih umetnosti).

Dva srpska studentska animirana filma deo su nastavka projekta Radiovizija.

Ove godine biće dodeljena nagrada za najbolji srpski animirani film. U konkurenciju ulaze ostvarenja iz svih kategorija: autorski, studentski i animirani spotovi. Planirano je da nagradu za najbolji domaći film svake godine dodeljuje po jedan inostrani član žirija. Ove godine tu čast imaće hrvatski teoretičar animiranog filma Nikica Gilić.

 

Dečji program

Ove godine u okviru dečjeg takmičarskog programa biće prikazani filmovi za decu. Planirane su dve projekcije, jedna za decu od 2-6 godina, i druga za decu od 6-12 godina. Odluku od najboljem dečjem filmu doneće žiri sastavljen od petoro dece koja pohađaju radionicu animiranog filma u DKCB. Poseban revijalni program za decu stiže nam sa Anesi festivala. Svi filmovi za decu su titlovani, a dečji program biće ponovljen projekcijom u Dečjem kulturnom centru.

Balkanima u saradnji sa MEDIA desk Srbija i Jugoslovenskom kinotekom ove godine organizuje dvodnevni edukativni program iz oblasti animiranog filma. U ovaj program uključeni su: CEE Animation (Matija Šturm, Češka) i nezavisna produkcija za proizvodnju umetničkih animiranih filmova Art Shoot (Agne Adomene, Litvanija).

Obuka je namenjena ograničenom broju autora i producenata koji mogu da se prijave sa svojim projektima. Deo ovog programa biće otvoren i za javnost.

 

Domaći autori na Festivalu

Festivalski program započeće otvaranjem izložbe o animiranim filmovima domaćih autora. Publika će imati jedinstvenu priliku da vidi crteže, skice, 3D modele, scenografije, lutke i druge materijale koji prikazuju kompleksan proces rada na animiranom filmu. Na izložbi će biti prikazani radovi iz filmova Muzičke trauma, Eho, Neputovanja ali i studentski filmovi i animirani filmovi iz programa Radiovizija.

Ceremonija svečanog otvaranja zakazana je za 2. oktobar u 20 časova. Poslednjeg dana festivala, u subotu 6. oktobra, biće prikazani nagrađeni filmovi.

Detaljnu satnicu festivala možete pronaći na sajtu

http://www.balkanima.org.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: