FEST 2019

Najnovija ostvarenja svetske kinematografije dolaze na FEST 2019. godine od 22. februara do 3. marta. Evo krakog rezimea filmova najavljenih na ovogodišnjem Festu.

 

Tvrđava i Crni anđeo

Tvrđava

Ruski istorijski spektakl “Tvrđava” (Tobol) snimljen prema motivima romana Alekseja Ivanova. Priča je smeštena u vreme reformi Petra Velikog kada je rastuća imperija menjala srednjovekovni provincijalizam u gustim polarnim šumama. Istoriju azijskog dela Rusije stvarali su švedski zarobljenici, stranci, trgovci, kineski šverceri, šamani, odbegli disidenti, pravoslavni misionari…

Ovaj film koji će biti prikazan na FEST-u 2019 porede s “Igrom prestola“.

Crni anđeo

FEST donosi i argentinsko-španski film “Crni Anđeo” (El Angel) u režiji Luisa Ortege, premijerno prikazan u Kanu u selekciji Un Certain Regard. Producent filma je  Pedro Almodovar.  To je argentinski kandidat za Oskara. Film je o serijskom ubici u argentinskom zatvoru. Debitant Lorenco Fero našao se u glavnoj ulozi okrutnog tinejdžera Karlosa, koji kreće na krvavu avanturu sa svojim najboljim prijateljem. Za razliku od većine filmova o serijskim ubicama, Ortega se ne udubljuje previše u psihologiju i ne traži opravdanje u mračnoj prošlosti. Karlos je obožavan od malih nogu, odrastao je sasvim srećan i izgleda kao anđeo. Kako neko toliko lep može da bude toliko ružan iznutra? Ortega na interesantan način tretira ovu mračnu figuru i stvara film koji je visoko stilizovan, okupan suncem i svetlim bojama. Ovo je subverzivan krimi triler koji ruši konvencije žanra.

 

FEST 2019: i komedije i trileri

Francuska krimi komedija “Ceo svet je tvoj” (Le monde est à toi) u kojoj glavne uloge tumače zvezde evropskog filma: Vincent Casel, Isavelle Adjani, Karim Leklou. Film je prikazan na Kanskom festivalu i bavi se sudbinom sitnog kriminalca koji sanja o drugačijem životu ali ne može da ga priušti. Da bi pobegao od svog okruženja, on mora da prihvati još jedan poslednji posao koji uključuje Španiju, drogu, Iluminate i dominantnu majku. Glavni junak čini sve moguće da spase glavu i to na urnebesan način.

Triler “Hotel Mumbaj” (Hotel Mumbai) zasnovan je na istinitoj priči o terorističkom napadu na Taj Mahal Palace Hotel u Mumbaju 2008. godine.

Sastavljen je iz nekoliko priča gostiju i radnika koji su se zatekli u hotelu, kao i četvorice terorista koji su izvršili napad. Dev Patel (“Slumdog Milionaire”) igra jednog od zaposlenih koji postaje spasilac svojih gostiju. Debitant Entoni Maras intervjuisao je žrtve događaja da bi snimio ovaj film. Film je prikazan na festivalima u Torontu i Kanu.

 

Optužena i Edmond

Nezavisni argentinski triler “Optužena” (Acusada) dolazi posle prikazivanja na festivalima u Veneciji i Torontu i bavi se mladom Dolores koja ima život bezbrižne studentkinje sve do momenta dok joj najbolja prijateljica biva brutalno ubijena. Dve godine kasnije, ona je jedina optužena za zločin, i pod pritiskom medija postaje veoma izložena javnosti: svako ima mišljenje o njenoj nevinosti ili krivici. U ovom napetom trileru glavne uloge tumače: Gael García Bernal i Lali Espósito.

Francuska istorijska dramska komedija “Edmon” (Edmond) o piscu najpoznatije priče o Sirano de Beržeraku smeštena u Pariz krajem 19. veka. Edmon Rostan nema trideset godina, a već ima dvoje dece i mnogo briga. Dve godine nije ništa napisao. U očajanju, on nudi pozorištu novu predstavu, herojsku komediju u stihu – koja nije napisana! Edmon počinje da piše komad u koji niko ne veruje, a koji ima samo naslov: „Sirano de Beržerak“.

 

 

 

FEST 2019 donosi nam i “Ratnice sunca” (Les filles du soleil), francusko-holandski film. Film govri o kurdskom ženskom bataljonu koji priprema da preuzme grad od ekstremista. Bahar je vrhovni komandant Devojaka sunca – kurdskog ženskog bataljona. Ona će se vratiti u grad Korduenu, gde su je zarobili ekstremisti. Matilda, francuska novinarka pokriva prva tri dana ofanzive. Tokom njihovog susreta, putanja kojom je krenula Bahar, ponovo se nastavlja.

Ruska istorijska ratna drama “Sobibor” je ruski kandidat za Oskara u 2018. Film je posvećen 75. godišnjici pobune ljudskog duha protiv bezumne razarajuće ratne mašine u oktobru 1943. u nacističkom koncentracionom logoru Sobibor. U filmu se čuje 5 jezika: ruski, nemački, poljski, holandski i jidiš. Film sa čak 1000 statista snimljen je po romanu Ilije Vasiljeva: “Aleksandar Pečerski: Put u besmrtnost“.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: