Festival italijanskog filma od 16. do 24. septembra u Kinoteci

Značajna filmska manifestacija, Festival italijanskog filma, održaće se od 16. do 24. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Filmovi će biti podeljeni u nekoliko programskih celina: premijerno prikazivanje najnovijih italijanskih filmova, poslovni susreti u cilju stvaranja novih koprodukcija između Srbije i Italije, posebne izložbe inspirisane italijanskim filmom.

 

Paolo Đenoveze, režiser biće specijalni gost

Festival italijanskog filma otvoriće film “Potpuni stranci” (“Perfetti Sconosciuti”) koji je u Italiji postigao rekordnu gledanost. Na otvaranju će gostovati i autor filma, Paolo Đenoveze, jedan od trenutno najpoznatijih italijanskih režisera.

Posle projekcije predviđen je susret autora sa publikom.

 

Moderni italijanski filmovi

Festival italijanskog filma predstavlja najznačajniju manifestaciju u regionu u potpunosti posvećenu savremenom italijanskom filmu i njegovim klasičnim ostvarenjima. Fokus drugog izdanja ovog festivala u Srbiji, posle velikog uspeha postignutog prošle godine, stavljen je na prve i druge filmove nove generacije italijanskih autora predstavljenih na Venecijanskom filmskom festivalu. Selekciju filmova i umetničku superviziju priredio je prestižni Institut Luče/Činečita iz Rima koji se bavi promocijom  filmske kulture.

U okviru manifestacije predviđeni su i susreti između predstavnika distibuterskih kuća u Srbiji.

 

Festival Italijanskog filma donosi nekoliko premijera u Srbiiji

Na festivalu će, prvi put u Srbiji biti prikazani, pored ostalih i italijanski filmovi:

“Naši koraci / Navika lepote”, režija: Mirko Pinčeli; Čista srca, režija: Roberto De Paolis, “Posle rata”, režija: Anarita Zambrano; “Imam prijatelje u raju”, režija: Fabricio Marija Korteze, “Pero”, režija: di Roan Džonson, “Najveći san”, režija: Mikele Vanuči; “Zatvorenih pesnica”, režija: Pjerpaolo De Sanktis, “Mi i Đulija”, režija: Edoardo Leo, “Plemeniti cilj”, režija: Emilio Briguljo.

I stari i novi filmovi na repertoaru

 

Ovogodišnji Festival nastavlja priču o italijanskom filmu dvadesetog veka i pruža priliku da se ponovo vide neka od klasičnih autorskih ostvarenja koja su obeležila italijansku kinematografiju.

Biće organizovani i susreti predstavnika sektora posvećenog koprodukciji, italijanskom i srpskom zakonodavstvu za finansiranje kinematografije, kao i razvoju  digitalizacije  i satelitske distribucije.

 

Festival organizuju kulturno udruženje Excellence, Institut Luče/Činečita iz Rima i Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: