Fiskardo meka za nautičare i holivudske glumce

Fiskardo, mala ribarska luka u najsevernijem delu Kefalonije, mamac je za nautičare iz celog sveta, isto koliko i za poznate holivudske glumce. Između raznobijnih kuća, lukom dugom 2 kilometra, šetali su se Madona, Tom Henks, Leonardo Di Kaprio i dugi poznati glumci.

Ukoliko volite da otkrivate nova mesta i ako na put krećete bez velikih spiskova i planova, ako uživate u lepoti, zabavi, društvu i mediteranskoj hrani, onda se spremite za Fiskardo avanturu!

 

Istorija, nautika i izležavanje na plaži 

 

Za ljubitelje putovanja, gužve i mesta gde letuju poznati, Fiskardo je odličan izbor! Ogružen je čempresima i šumom, a pored mora nanizani su restorani i barovi. Ako stižete jahtom, znajte da pravo s jahte možete ući u restoran. Uveče je ovde prilično bučno i velika je gužva. Veliko interesovanje za Fiskardo izmenilo je urbanistički plan samog mesta, te su se danas, pored malih apartmana i studija, izgradile i luksuzne vile. Poslednjih godina, pored nautičkog raja, mesto se promoviše i kao „luka za medeni mesec“.

U centru grada nalazi se nekoliko hotela i predivan istorijski muzej s eksponatima u zlatu, stalu, glini i bronzi iz Rimskog perioda. Posle zemljotresa, 1953. godine, Fiskardo je jedino, od 365 sela na Kefaloniji koje je ostalo neoštećeno.

 

Fiskardo – idila među čempresima ili scuba ronjenje?

Dan možete provesti na plaži ili iznajmiti čamac i obići druge plaže, pećine i uvale. Dobra preporuka je i kružna tura oko Itake, Odisejevog ostrva koje se nalazi u blizini. Za one koji više vole asvalt od stena i sitnog kamenja, kakve su plaže Fiskarda, provozajte se do Argostolija ili okolnih mesta na Kefaloniji. Tokom leta, lokalni klubovi organizuju časove ronjenja. Jedan od njih je i Fiscardos nautical and environmental club.

 Više informacija o Fiskardu možete naći i na adresama:

www.fiscardo.comwww.astro-holidays.com i www.travel-to-kefalonia.com

Kako doputovati do Fiskarda?

Do Fiskarda možete doći na nekoliko načina, a najudobnije je jahtom, od Atine kao i sve velike zvezde. Druga opcija je automobilom, a treća je kombinacija avion-automobil ili avion – jahta. Argostoli, glavni grad Kefalaonije, gde se nalazi i aerodrom, udaljen je od Fiskarda 61 km. Ako se odlučite za vožnju, znajte da je razdaljina od Beograda do Atine 1.155 km.

Detaljnije informacije, za sve trajekte i luke u Grčkoj, potražite na sajtovima: www.greekferries.gr i www.allagreekferries.com

Grčka večera počinje dobrom salatom…

Za hranu ne brinite, jer ovde ima i restorana, pekara, prodavnica i naravo, pijaca na kojoj možete kupiti sveže namirnice, ukoliko ne želite da se hranite van apartmana. Grčka salata je uvek dobar početak, doručak ili večera! U pekari u centru grada, možete kupiti hleb i pite, a u prodavnici neku od salata: taciki, dolmades, saganaki ili salatu od plavog patlidžana.

Specijaliteti Kefalonije su i pite s mesom, sirom i spanaćem. Od jače hrane tu je, jagnjetina kleftiko, musaka s krompirom i jagnjetinom, stifado – teletina s povrćem i začinima ili sothsoukakiu koja može biti sa teletinom, govedinom ili svinjetinom u paradajiz sosu.

Tu su naravno i raznovrsa jela od povrća, plavi patlidžan spremana na različite načine, namazi, pirinač i dosta svežih salata… Ljubitelji slatkiša neka probaju kitikes, žele od dunja ili mandole, odnosno karamelizovane bademe – poznate lokalne proizvode.

Najbolja taverna u Fiskardu, svakako je ona u kojoj ima najviše Grka!

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: