Floriterapija – lečenje cvetnim esencijama

Floriterapija je nastala tridesetih godina prošlog veka kada je čuveni engleski lekar, Edvard Bah (Edward Bach, 1886-1936), razočaran efikasnošću klasične medicine, počeo da istražuje druge načine lečenja koji se ne baziraju na upotrebi medikamenata.

Bah se najpre, posvetio izučavanju homeopatije i postao je upravnik homeopatske bolnice u Londonu. To je danas jedna od najstarijih homeopatskih bolnica u svetu.

Doktor Bah je „Primetio je da bolest nastaje kao pokušaj suštine bića ili duše da upozori osobu da ide u pogrešnom pravcu. Ove stranputice stvaraju neravnotežu između psihe i tela i razbolevaju telo.“

Floriterapija korsiti prirodne cvetne esencije

Zbog toga treba da slušamo svoj organzam i budemo zahvalni simptomima bolesti koji nas upozoravaju na pogrešan izbor ishrane, partnera ili načina života! Posle tomeopatije, dr Bah je uspostavio floriterapiju kao novi metod lečenja.

U rodnom mestu doktora Baha u Oksonu u Engleskoj, nalazi „Bah centar“ koji su, 1934. godine, osnovali dr Bah i njegova supruga Nora Viks (Nora Weeks) i koji i danas radi.

 

Za svaku bolest po jedan cvet!

Floriterapija, kao holistički način lečenja deluje na sva tri nivoa: mentalnom, fizičkom i duhovnom. Do danas je, za lečenje i terapiju, potvrđeno dejstvo čak 700 cvetnih esencija. One se dele prema geografskim oblastima, jer svako podneblje vibrira drugačije!

Esencije doktora Baha kod nas su poznate kao „Britanske cvetne esencije.“

 

Svako podneblje je razvilo svoje cvetne esencije

Osim britanskih, postoje mnogobrojne linije esencija, poput: kalifornijskih, indijskih, andskih, francuskih, alpskih, australijskih, afričkih, pustinjskih, esencije sa Aljaske… Među kasnije nastalim esencijama nalaze se i „Balkanske cvetne esencije“ koje su najlekovitije za stanovnike Balkana. U Srbiji je osnvano Udruženje praktičara cvetnih esencija „L.A.T.I.C.E.

Floriterapija, kao i homeopatija, nisu bazirane na biohemijskim principima, već na energetskim i potpuno su neškodljive. Terapija cvetnim esencijama nije kao terapija čajem, već se koriste kao kapi koje se nakapaju na jezik, sprej ili krema za telo. Mogu se nakapati i u vodu za kupanje (u kadi, npr).

 

Floriterapija leči anksioznost, bolesti zavisnosti, depresiju…

Britanske esencije koriste se protiv depresije, anksioznosti i za jačanje samopouzdanja.

Kalifornijske cvetne esencije otklanjaju stres, leče bolesti zavisnosti i disfunkciju ishrane (anoreksiju i bulimiju). Leče i seksualne disfunkcije kod oba pola. Primenjuju se i u lečenju partnerskih trauma, a postižu odlične rezultate i u radu s decom bez roditeljskog staranja. Podstiču kreativnost i otklanjaju energetske blokade.

 

Floriterapija nema kontraindikacije!

Tokom istraživanja dokazano je da floriterapija nema kontraindikacije! Nije agresivna, potpuno je prirodna i bezbedna za decu, trudnice i odrasle! Preporučuju se i pacijentima iscrpljenim od pogrešnog i/ ili dugotrajnog lečenja!

Sve kombinacije su jedinstvene i lične i daju se prema upustvu floriterapeuta, posle detaljne alalize pacijenta.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: