Frilenseri – budućnost je vaša!

 

Zahvaljujući razvoju tehnologije, sve više ljudi će sami određivati svoje radne sate, ko će im biti poslodavac, gde će im biti kancelarija, kad će se buditi, a kad leći. „Sve više nas biće frilenseri“, zaključio je Jurg Štuker, stručnja za inovacije i konsultacije, na Svetskom ekonomskom forumu.

Njegove reči mogu da zastraše one navikle na sigurnost, na saksiju cveća kraj prozora u kancelariji, na jutarnju kafu u kolektivu, plaćen godišnji odmor, sigurnu penziju. Ali, kad iskuse lepotu slobode, shvatiće da je budućnost na njihovoj strani.

 

Gig – ekonomija, raj za frilensere

Frilenseri su po definiciji „osobe koje ne trpe standardno radno vreme, vole da rade od kuće i biraju projekte. Među njima najviše ima programera, dizajnera i drugih IT stručnjaka, a najčešći poslodavci su strane kompanije“.

Mada, ne isključivo Svetski trendovi zapošljavanja idu u pravcu razvoja gig – ekonomije, tj. ekonomije tezgi ili ekonomije honorarnih poslova.

„Kad sam ušla na tzv. slobodno tržište, cena mog crteža za stori-bord za reklame bila je niska, a trebalo mi je mnogo više vremena da ga valjano uradim“, objašnjava jedna ilustratorka. Vešta u kroki crtežu, brzo je napredovala i utvrdila višu cenu rada. Naučila je i da brzo prepozna reditelje sa kojima se „kapira“.

I sami reditelji nisu ništa drugo do frilenseri, angažovani po filmskom ili advertajzing projektu. I oni su gospodari svog vremena, kao i autori video igrica, web-dizajneri, marketinški i PR stručnjaci, novinari, fotografi, blogeri, konsultanti, onlajn administratori…

Ima dosta „samozaposlenih“ na internet sajtovima tipa „kupujem – prodajem“, kao i globalnim mrežama.

 

Frilenseri u Srbiji

Svi frilenseri zajedno u Srbiji zarađuju čak šest puta više od stalno zaposlenih u firmama, institucijama, javnim službama. Zbog toga se plasiramo na 12-o mesto u svetu, a peto u Evropi po zaradama. U poslednjih 10 godina najviše su zaradili IT eksperati i vešti u kreativnoj industriji.

Svi aktuelni i budući honorarci treba da unaprede svoja znanja i vestine.

Ovo mogu da učine samostalno, marljivim radom ili na manifestaciji kakva je „Frilens fest“. Ovde se, uglavnom mladi ljudi, spremniji za rizik, sreću sa iskusnim frilenserima iz raznih oblasti. Uče se kako da razvijaju karijeru i unaprede komunikaciju  kroz radionice i individualne treninge.

U Srbiji postoji mnogo mladih koji imaju  diplomu, a nemaju posao. U sličnoj poziciji su i oni sa srednjoškolskim obrazovanjem, a koji su spremni za konstantnu edukaciju. Njima ide na ruku svetski trend zapošljavanja.

Rizici frilensa

Sloboda, ipak ima cenu, naglašavaju frilenseri. „Visina zarade varira od meseca do meseca i nikad nije sigurna“, vajka se jedna honorarna novinarka.

„Život ti se svodi na obilaženje redakcija i nuđenje tema, ali bar nisi ’zakopan’ u jednom sektoru“, ona ističe. Radni staž je iscepkan i zavisi od primanja „na crno“ i zvaničnih uplata.

„Sve je to manje važno od osećaja da sam raspolažeš svojim vremenom“, zaključuju frilenseri. Što su vičniji i spremniji za budućnost, više će novca moći da izdvajaju za „stare dane“, u sopstvenom režimu organizacije. U međuvremenu, uživaće što nisu sputani fiksnim radnim vremenom i slušanjem šefa u okviru sličnih zadataka, a nekima se možda posreći da postanu milioneri.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: