Gde se nalazi sreća? Postoji li recept za sreću?

Tražite li sreću ili ste je pronašli?

Sreću stalno tražimo ili je imamo ili je nemamo. Nekima se uvek čini nedostižnom, dok se drugima stalno „nameštaju“ neke srećne okolnosti u životu, poslu, partnerskim odnosima.

Da li je sreća nešto što se može pronaći u svetu oko nas ili se, pak sreća i tuga kriju u nama samima?

Evo nekoliko saveta iskusnih životnih trenera kako postati i ostati srećan.

 

  1. Fokusirajte sa na ono što imate!

Fokusirajte se na ono što imate!

Činjenica je da kada mislimo o stvarima koje nemamo, a želimo ih, nismo srećni. Ovo posebno važi za materijalne stvari kojima smo svakodnevno okruženi i koje nam se stalno prezentuju u medijima kao „merilo vrednosti“ kapitalističkog doba. Sve te popularne američke emisije, filmovi o bogatima, rialiti programi o našminkanim i uvek doteranim ženama fudbalera, pevačima i bogatašima deluju prilično frustrirajuće. Teško je običnom čoveku da živi takav život. A pored toga, ni slavni često nisu srećni! Zbog toga, razmišljajte o tome šta imate i šta vas čini srećnim! To može biti posao koji radite, prijatelji koji vas vole, partner i deca s kojima imate skladan odnos, hobi u kom uživate…

Sigurno možete naći više razloga zbog kojih treba da budete srećni, nego onih zbog kojih možete biti nesrećni?

 

2. Ne tražite sreću, jer sreća je u nama!

Sreća je u vama!

Ne tražite sreću u stvarima koje su prolazne i koje možete kupiti, zameniti, baciti… To vas može kratkotrajno ispuniti, no ne trajno. Radite na sebi, na svom ličnom miru, na rešavanju svojih problema, ma koje prirode oni bili. Vi ste jedinstveno biće koje ne postoji više nigde na svetu i vaše iskustvo nije ni dobro ni loše. Vi svemu oko sebe dajete emocije: događajima, ljudima, iskustvu. Zapamtite, sve što volite stvorili ste sami! Isto je i sa srećom ili ste srećni zbog toga što ste vi sami ili ne vidite da je sreća u vama!

 

3. Sve počinje od vas samih i zato volite sebe!

Volite sebe!

Činjenica da, ako ne volite sebe, onda i ne znate da budete srećni! Sreća je ljubav, a ljubav je sreća! „Ja sam ljubav, ja sam sreća“ možete povremeno govoriti sebi, posebno kada ste tužni. Videćete kako će vam se brzo popraviti raspoloženje.

I najvažnije, sreća je pitanje odluke, a ne uslovljenosti. „Ako budem imala takvu kuću…“ ili „Kada budem sa njim, biću srećna“. Ne ide to tako. Sreću ne možete uslovljavati! I ako to činite, znači da ne vrednujete dovoljno sebe!

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: